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STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 1973

The Pollution Prevention and Control
(England and Wales) Regulations 2000

PART I
GENERAL

Interpretation: general

2.—(1)  In these Regulations, except in so far as the context otherwise requires—
“change in operation” means, in relation to an installation or mobile plant, a change in the
nature or functioning or an extension of the installation or mobile plant which may have
consequences for the environment; and “substantial change in operation” means, in relation to
an installation or mobile plant, a change in operation which, in the opinion of the regulator,
may have significant negative effects on human beings or the environment;
“the Directive” means Council Directive 96/61/EC concerning integrated pollution prevention
and control(1);
“emission” means—
(i) in relation to Part A installations, the direct or indirect release of substances, vibrations,

heat or noise from individual or diffuse sources in an installation into the air, water or
land;

(ii) in relation to Part B installations, the direct release of substances or heat from individual
or diffuse sources in an installation into the air;

(iii) in relation to Part A mobile plant, the direct or indirect release of substances, vibrations,
heat or noise from the mobile plant into the air, water or land;

(iv) in relation to Part B mobile plant, the direct release of substances or heat from the mobile
plant into the air;

“emission limit value” means the mass, expressed in terms of specific parameters,
concentration or level of an emission, which may not be exceeded during one or more periods
of time;
“enforcement notice” has the meaning given by regulation 24(1);
“general binding rules” has the meaning given by regulation 14(1);
“installation” means—
(i) a stationary technical unit where one or more activities listed in Part 1 of Schedule 1 are

carried out; and
(ii) any other location on the same site where any other directly associated activities are

carried out which have a technical connection with the activities carried out in the
stationary technical unit and which could have an effect on pollution,

(1) OJNo. L 257, 10.10.96, p. 26.
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and, other than in Schedule 3, references to an installation include references to part of an
installation;
“mobile plant” means plant which is designed to move or to be moved whether on roads or
otherwise and which is used to carry out one or more activities listed in Part 1 of Schedule 1;
“off-site condition” has the meaning given by regulation 12(12);
“operator”, subject to paragraph (2), means, in relation to an installation or mobile plant, the
person who has control over its operation;
“Part A installation”, “Part A(1) installation”, “Part A(2) installation” and “Part B installation”
shall be interpreted in accordance with Part 3 of Schedule 1;
“Part A mobile plant”, “Part A(1) mobile plant”, “Part A(2) mobile plant” and “Part B mobile
plant” shall be interpreted in accordance with Part 3 of Schedule 1;
“permit” means a permit granted under regulation 10;
“pollution” means emissions as a result of human activity which may be harmful to human
health or the quality of the environment, cause offence to any human senses, result in damage
to material property, or impair or interfere with amenities and other legitimate uses of the
environment; and “pollutant” means any substance, vibration, heat or noise released as a result
of such an emission which may have such an effect;
“regulator” means, in relation to the exercise of functions under these Regulations, the
authority by whom, under regulation 8, the functions are exercisable; and “local authority
regulator” means a regulator which is a local authority as defined in regulation 8(15) and (16);
“revocation notice” has the meaning given by regulation 21(1);
“specified waste management activity” means any one of the following activities—
(a) the disposal of waste in a landfill, whether or not the disposal falls within Section 5.2

of Part 1 of Schedule1;
(b) the disposal of waste falling within Section 5.3 of that Part of that Schedule;
(c) the recovery of waste falling within paragraphs (i), (ii), (v) or (vii) of paragraph (c) of

Part A(1) of Section 5.4 of that Part of that Schedule;
“substance” includes any chemical element and its compounds and any biological entity or
micro-organism, with the exception of radioactive substances within the meaning of Council
Directive 80/836/Euratom(2), genetically modified micro-organisms within the meaning of
Council Directive 90/219/EEC(3) and genetically modified organisms within the meaning of
Council Directive 90/220/EEC(4);
“suspension notice” has the meaning given by regulation 25(1);
“variation notice” has the meaning given by regulation 17(5).

(2)  For the purposes of these Regulations—
(a) where an installation or mobile plant has not been put into operation, the person who

will have control over the operation of the installation or mobile plant when it is put into
operation shall be treated as the operator of the installation or mobile plant;

(b) where an installation or mobile plant has ceased to be in operation, the person who holds
the permit which applies to the installation or mobile plant shall be treated as the operator
of the installation or mobile plant.

(3)  In these Regulations—

(2) OJ No. L 246, 17.9.80, p. 1, as amended by Council Directive 84/467/Euratom (OJ L 265, 5.10.84, p. 4).
(3) OJ No. L 117, 8.5.90, p. 1.
(4) OJ No. L 117, 8.5.90, p. 15.
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(a) a reference to a release into water includes a release into a sewer (within the meaning of
section 219(1) of the Water Industry Act 1991(5));

(b) a reference to a Council Directive is a reference to that Directive together with any
amendment made before the date on which these Regulations are made.

(4)  Part 1 of Schedule 1 shall be interpreted in accordance with the provisions as to interpretation
in Part 1 and 2 of that Schedule.

(5)  Parts 1 and 2 of Schedule 3 shall be interpreted in accordance with Part 3 of that Schedule.

(5) 1991 c. 56.
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