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STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 934
OPEN SPACES

The Greenwich Park (Vehicle Parking) Regulations 2000

Made - - - - 2nd April 2000
Coming into force - - 3rd April 2000

Whereas a draft of these Regulations has been laid before Parliament, a period of forty days has
expired, and neither House has resolved that the Regulations be not made;

Now, therefore the Secretary of State, in exercise of the powers conferred by section 2(1) of the
Parks Regulation (Amendment) Act 1926(1) and now vested in him(2), and by section 62 of the
Road Traffic Regulation Act 1984(3) and of all other powers enabling him in that behalf, hereby
makes the following Regulations—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Greenwich Park (Vehicle Parking) Regulations 2000
and shall come into force the day after the day on which they are made.

Interpretation

2. In these Regulations—

“constable” includes a park constable within the meaning of section 3 of the Parks Regulation
Act 1872(4);

“invalid carriage” means a mechanically propelled vehicle of which the weight unladen does
not exceed 254 kilograms and which is specially designed and constructed, and not merely
adapted, for the use of a person suffering from some physical defect or disability and is used
solely by such a person;

“motor cycle” means a mechanically propelled vehicle (not being an invalid carriage) with
fewer than four wheels, of which the weight unladen does not exceed 410 kilograms;

“official notice” means a notice exhibited by or on behalf of the Secretary of State;

1) 1926 c¢. 36.

(2) 1942¢.23; S.R. & 0. 1945/991; S.1. 1962/1549, 1970/1681.

(3) 1984c.27.

(4) 1872 c. 15; as amended by section 2 of, and paragraph 1 of the Schedule to, the Parks Regulation (Amendment) Act 1974
(c. 29).
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“parking place” means a place shown on an official notice as being appointed under these
Regulations for the time being by the Secretary of State as a place for parking vehicles;

“parking permit” means a permit issued by the Secretary of State for the parking of the vehicle
in question;

“parking ticket” means a ticket, obtained for the parking of the vehicle in question in a parking
place in the Park from a machine located by authority of the Secretary of State in the Park in
which the vehicle is parked or from a person authorised to dispense a ticket by the Secretary of
State, which shows the charge paid and the period in respect of which the charge has been paid;

“the Park” means Greenwich Park;

“valid parking ticket” means a parking ticket showing as the period in respect of which the
charge has been paid a period comprising the entire period during which the vehicle remains
parked;

“vehicle” means a mechanically propelled vehicle intended or adapted for use on roads.

Times when parking ticket is required

3. Subject to regulation 7 no person shall allow a vehicle to remain parked in a parking place in
the Park at any time between 09:00 hours and 18:00 hours (or the time the Park closes, whichever
is the sooner) on any day, unless a valid parking ticket is displayed in the vehicle in such a way that
it is clearly visible to a person outside the vehicle.

Duration of permitted parking

4. No person shall allow a vehicle to remain parked in a parking place in the Park during the
period referred to in regulation 3 for more than four continuous hours.

Charge for a parking ticket

5.—(1) Subject to paragraph (2), the charge for a parking ticket shall be 1 penny for every minute
or part thereof.

(2) The minimum charge for a parking ticket shall be 20 pence.

Excess charge

6.—(1) An excess charge of £30 shall be payable, in accordance with paragraph (2), in respect
of any vehicle which is allowed to remain parked in contravention of regulation 3 or 4.

(2) The excess charge shall be paid to the Secretary of State, or to a person authorised by the
Secretary of State to receive such charge on his behalf, by the person who parked the vehicle in the
Park, within 14 days of the date of a written demand for the same.

(3) Payment of the excess charge in accordance with paragraph (2) shall preclude proceedings
being commenced for contravention of regulation 3 or 4.

Exemptions

7.—(1) A parking ticket shall not be required in respect of a vehicle in which a badge issued under
section 21 of the Chronically Sick and Disabled Persons Act 1970(5) is displayed in accordance with
regulations made under that section(6).

(5) 1970 c. 44.
(6) Regulations for the display of disabled persons' badges are currently made in the Disabled Persons (Badges for Motor Vehicles)
Regulations 1982 (S.1. 1982/1740).
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(2) A parking ticket shall not be required in respect of a motor cycle.

(3) These Regulations shall not apply in respect of any vehicle in which a parking permit is
displayed in such a way that it is clearly visible to a person outside the vehicle and which is allowed
to remain parked in accordance with the terms of that parking permit.

General

8.—(1) Where a constable has reasonable grounds to believe that a person has contravened any
one or more of these Regulations that person shall give on demand his name and address to that
constable.

(2) Where in any proceedings for a contravention of regulation 6(2) it is proved that the amount
which has become due, or any part of that amount, has not been duly paid, the court shall order the
payment of the sum not paid and any sum so ordered to be paid shall be recoverable as a penalty.

(3) Nothing in these Regulations shall be taken to authorise any act or omission which is contrary
to the Royal Parks and Other Open Spaces Regulations 1997(7).

Chris Smith
2nd April 2000 Secretary of State for Culture, Media and Sport

(7) S.1.1997/1683.
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EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations introduce a “pay and display” charging scheme for vehicle parking in Greenwich
Park.

The Regulations impose a general four-hour parking limit, and a parking charge at the rate of 1p a
minute, with a minimum charge of 20p. The charges apply between 09:00 and 18:00 hours (or until
the Park closes, whichever is the sooner) on any day (including Sundays and holidays).

There is no charge for the parking of motor cycles in the Park, nor for the parking of vehicles
displaying a disabled persons' badge in accordance with the Disabled Persons (Badges for Motor
Vehicles) Regulations 1982 (S.1. 1982/1740). Nor is there any charge for the parking of vehicles in
accordance with a parking permit issued by the Secretary of State.

The Regulations provide for an excess charge of £30 in respect of vehicles parked in the Park for
more than four hours, and in respect of vehicles that do not display a valid parking ticket (unless no
charge is payable as in the cases referred to above).
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