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SCHEDULES

SCHEDULE 7 Article 34.

USE, ETC., OF ELECTRICITY METERS

Interpretation

1. In this Schedule—

“agreed margins of error” means any margins of error agreed between the electricity supplier
and the customer;

“approved” means approved by or under regulations made under paragraph 3;

“electricity supplier” means a person authorised by a licence or exemption to supply electricity;
“exempt supply” means a supply of electricity to any premises where—

(a) the premises are not premises used wholly or mainly for domestic purposes; or

(b) the electricity supplier or the customer is a person authorised by an exemption to supply
electricity to those premises;

“prescribed margins of error” means margins of error by reference to which standards may be
prescribed as mentioned in paragraph 6(2).

Consumption to be ascertained by appropriate meter

2.—(1) Where a customer of an electricity supplier is to be charged for his supply wholly or
partly by reference to the quantity of electricity supplied, the supply shall be given through, and the
quantity of electricity shall be ascertained by, an appropriate meter.

(2) The meter shall be provided—
(a) by the electricity supplier, whether by way of sale, hire or loan; or

(b) if agreed by the parties in the case of a meter used or intended to be used in connection
with an exempt supply, by the customer.

(3) The meter shall be installed on the customer’s premises in a position determined by the
electricity supplier, unless in all the circumstances it is more reasonable to place it outside those
premises or in some other position.

(4) The electricity supplier may require the replacement of any meter provided and installed in
accordance with sub-paragraphs (2) and (3) where its replacement—

(a) is necessary to secure compliance with this Schedule or any regulations made under it; or
(b) is otherwise reasonable in all the circumstances;
and any replacement meter shall be provided and installed in accordance with those sub-paragraphs.

(5) If the customer refuses or fails to take his supply through an appropriate meter provided
and installed in accordance with sub-paragraphs (2) and (3), the supplier may refuse to give or may
discontinue the supply.
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(6) For the purposes of this paragraph a meter is an appropriate meter for use in connection with
any particular supply if it is of a pattern or construction which, having regard to the terms on which
the supply is to be charged for, is particularly suitable for such use.

(7) Article 26 shall apply in relation to any dispute arising under this paragraph between a public
electricity supplier and a customer as if it were a dispute arising under Articles 19 to 25.

(8) Pending the determination under Article 26 of any dispute arising under this paragraph, the
meter and its provision and installation shall be such as the Director may direct; and directions under
this sub-paragraph may apply either in cases of particular descriptions or in particular cases.

(9) Part Il shall apply as if any duty or other requirement imposed on a public electricity supplier
by directions under sub-paragraph (8) were imposed by directions under Article 26.

Restrictions on use of meters

3.—(1) Nometer shall be used for ascertaining the quantity of electricity supplied by an electricity
supplier to a customer unless the meter—

(a) is of an approved pattern or construction and is installed in an approved manner; and
(b) subject to sub-paragraph (2), is certified under paragraph 6.

(2) Sub-paragraph (1)(b) shall not apply to a meter used in connection with an exempt supply if
the electricity supplier and the customer have agreed in writing to dispense with the requirements
of that paragraph.

(3) Regulations under this paragraph may provide—

(a) for determining the fees to be paid in connection with applications for approvals under
the regulations;

(b) for revoking such an approval to any particular pattern or construction of meter and
requiring meters of that pattern or construction which have been installed to be replaced
with meters of an approved pattern or construction within a prescribed period;

(c) forrevoking such an approval to any particular manner of installation and requiring meters
which have been installed in that manner to be installed in an approved manner within
such a period.

4.—(1) Ifan electricity supplier supplies electricity through a meter which is used for ascertaining
the quantity of electricity supplied and—

(a) is not of an approved pattern or construction or is not installed in an approved manner; or
(b) inthe case of a meter to which paragraph 3(1)(b) applies, is not certified under paragraph 6,

he shall be guilty of an offence and shall be liable on summary conviction to a fine not exceeding
level 3 on the standard scale.

(2) Where the commission by any person of an offence under this paragraph is due to the act
of some other person, that other person shall be guilty of the offence; and a person may be charged
with and convicted of the offence under this sub-paragraph whether or not proceedings are taken
against the first-mentioned person.

(3) In any proceedings in respect of an offence under this paragraph it shall be a defence for the
person charged to prove that he took all reasonable steps and exercised all due diligence to avoid
committing the offence.

(4) No proceedings shall be instituted in respect of an offence under this paragraph except by
or on behalf of the Director.
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Meter examiners

5.—(1) The Director shall appoint competent and impartial persons as meter examiners for the
purposes of this Schedule.

(2) There shall be paid to meter examiners such remuneration and such allowances as may be
determined by the Director with the approval of the Department of Finance and Personnel.

(3) Such pensions as may be so determined may be paid to or in respect of such examiners.

(4) All fees payable in respect of the examination, testing and certification of meters by meter
examiners shall be paid to the Director and any sums received by him under this sub-paragraph shall
be paid into the Consolidated Fund.

Certification of meters

6.—(1) Subject to sub-paragraph (2), a meter may be certified—
(a) by a meter examiner appointed under paragraph 5; or

(b) by a person who is authorised to certify meters of that description by or under regulations
made under this paragraph;

and in this paragraph “examiner” means a meter examiner or a person so authorised.
(2) No meter shall be certified unless the examiner is satisfied—
(a) that the meter is of an approved pattern or construction; and

(b) that the meter conforms to such standards (including standards framed by reference to
margins of error) as may be prescribed.

(3) Anexaminer may certify any meter submitted to him, notwithstanding that he has not himself
examined or tested it, if—

(a) the meter is submitted to him by a public electricity supplier or by a person authorised by
the Director for the purposes of this sub-paragraph;

(b) the meter is accompanied by a report stating that the meter has been examined and tested
by the person submitting it and containing such other information as may be prescribed;

(c) the examiner considers that the report indicates that the meter is entitled to be certified,
(d) the meter is one of a number submitted at the same time by the same person,

and the examiner has himself examined and tested as many of those meters as he may consider
sufficient to provide a reasonable test of all of them.

(4) Regulations under this paragraph may include provision—

(a) for the termination of certification in the case of meters which no longer conform to the
prescribed standards and in such other cases as may be prescribed;

(b) for determining the fees to be paid for examining, testing and certifying meters, and the
persons by whom they are to be paid,;

(c) as to the procedure to be followed in examining, testing and certifying meters;

(d) for determining the fee to be paid in respect of any authorisation under sub-paragraph (1)
or (3);

(e) for imposing conditions on any such authorisation; and

(f) for withdrawing any such authorisation before the end of any period for which it is given
if any of those conditions is not satisfied.
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Apparatus for testing, etc., of meters

7.—(1) It shall be the duty of a person to whom this paragraph applies, that is to say, a public
electricity supplier or a person authorised by the Director for the purposes of paragraph 6(3)—

(a) to provide and maintain such apparatus for the examination, testing and regulation of
meters, and such apparatus for the sealing and unsealing of meters, as may be specified
by a direction of the Director;

(b) to use apparatus so provided and maintained to carry out such examination, testing and
regulation of meters, or to seal or unseal meters in such circumstances, as may be so
specified; and

(c) to keep such records and make such reports of things done under head (b) as may be so
specified.

(2) It shall also be the duty of a person to whom this paragraph applies to afford to meter
examiners, acting in the exercise of their functions under this Schedule, all necessary facilities for
the use of apparatus provided and maintained under sub-paragraph (1).

(3) Ifthe Director considers that any person to whom this paragraph applies has made satisfactory
arrangements whereby apparatus provided by some other person is available for the examination,
testing or regulation of the first mentioned person’s meters, the Director may direct that this
paragraph shall not apply to that person to such extent as may be specified in the direction.

(4) Any 2 or more persons to whom this paragraph applies may with the approval of the Director
enter and carry into effect arrangements whereby apparatus provided by one or more of the parties
is to be available to all or any of them for the purposes of fulfilling their obligations under this
paragraph.

(5) Any public electricity supplier who provides apparatus under such arrangements as are
mentioned in sub-paragraph (4) shall be under the same obligation under this paragraph, in relation
to the meters of any public electricity supplier for whose benefit the apparatus is so made available,
as he is or would be under in relation to meters measuring electricity supplied by him.

Testing, etc., of meters

8.—(1) It shall be the duty of a meter examiner, on being required to do so by any person and
after giving notice to such persons as may be prescribed—

(a) to examine and test any meter used or intended to be used for ascertaining the quantity of
electricity supplied to any premises;

(b) to determine whether it is of an approved pattern or construction and, if it is installed for
use, whether it is installed in an approved manner;

(c) to determine whether it is in proper order for ascertaining the quantity of electricity
supplied within the prescribed margins of error and, if it has been in use and there is a
dispute as to whether it registered correctly at any time, to determine if possible whether
it registered within those margins at that time; and

(d) to make a written report of his conclusions as to the matters mentioned in heads (b) and (c).

(2) If a meter examiner determines that a meter is, or was at any time, operating outside the
prescribed margins of error, he shall if possible give an opinion as to—

(a) any period for which the meter has or may have been so operating; and

(b) the accuracy (if any) with which it was or may have been operating for any such period.
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(3) Regulations under this paragraph may make provision for determining the fees to be paid
for examining and testing meters, and the persons by whom and the circumstances in which they
are to be paid.

(4) In relation to a meter used or intended to be used in connection with an exempt supply, this
paragraph shall have effect as if any reference to the prescribed margins of error included a reference
to any margins of error agreed between the electricity supplier and the customer.

9.—(1) This paragraph applies where there is a genuine dispute as to the accuracy of a meter
used for ascertaining the quantity of electricity supplied to any premises and notice of the dispute—

(a) is given to the electricity supplier by the customer, or to the customer by the electricity
supplier; or

(b) is given to the electricity supplier and to the customer by any other person interested.

(2) Except with the approval of a meter examiner and, if he so requires, under his supervision,
the meter shall not be removed or altered by the supplier or the customer until after the dispute is
resolved by agreement or the meter is examined and tested under paragraph 8, whichever first occurs.

(3) If the supplier or the customer removes or alters the meter in contravention of sub-
paragraph (2), he shall be guilty of an offence and shall be liable on summary conviction to a fine
not exceeding level 2 on the standard scale.

Presumptions and evidence

10.—(1) This paragraph applies to meters used for ascertaining the quantity of electricity supplied
to any premises.

(2) The register of a meter to which this paragraph applies shall be admissible in any proceedings
as evidence of the quantity of electricity supplied through it.

(3) Where electricity has been supplied for any period through such a meter which is of an
approved pattern or construction and is installed in an approved manner, the register of the meter
shall be presumed to have been registering for that period—

(a) within the prescribed margins of error; and

(b) inthe case of a meter used in connection with an exempt supply, within any agreed margins
of error,

unless the contrary is proved.
(4) Where a meter to which this paragraph applies has been operating for any period—
(a) within the prescribed margins of error; and

(b) inthe case of a meter used in connection with an exempt supply, within any agreed margins
of error,

the meter shall be conclusively presumed to have been correctly registering for that period the
quantity of electricity supplied through it.

(5) The report of a meter examiner on any question relating to such a meter shall be admissible
in evidence in any proceedings in which that question is raised; and any conclusions in the report as
to the accuracy of the meter when it was tested shall be presumed to be correct unless the contrary
is proved.

Meters to be kept in proper order

11.—(1) A customer of an electricity supplier shall at all times, at his own expense, keep any
meter belonging to him in proper order for correctly registering the quantity of electricity supplied
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to him; and in default of his doing so the supplier may discontinue the supply of electricity through
that meter.

(2) An electricity supplier shall at all times, at his own expense, keep any meter let for hire or lent
by him to any customer in proper order for correctly registering the quantity of electricity supplied
and, in the case of pre-payment meters, for operating properly on receipt of the necessary payment.

(3) An electricity supplier may remove, inspect and re-instal any meter by which the quantity of
electricity supplied by him to a customer is registered, and shall, while any such meter is removed,
fix a substituted meter on the premises; and the cost of removing, inspecting and re-installing a meter
and of fixing a substituted meter shall be defrayed by the supplier.

(4) Sub-paragraphs (2) and (3) are without prejudice to any remedy the supplier may have against
the customer for failure to take proper care of the meter.

Interference with meters

12.—(1) If any person intentionally or by culpable negligence—

(a) alters the register of any meter used for measuring the quantity of electricity supplied to
any premises by an electricity supplier; or

(b) prevents any such meter from duly registering the quantity of electricity supplied,

he shall be guilty of an offence and shall be liable on summary conviction to a fine not exceeding
level 3 on the standard scale.

(2) Where any person is prosecuted for an offence under sub-paragraph (1), the possession by
him of artificial means for causing an alteration of the register of the meter or, as the case may be,
the prevention of the meter from duly registering shall, if the meter was in his custody or under his
control, be prima facie evidence that the alteration or prevention was intentionally caused by him.

(3) Where an offence under sub-paragraph (1) has been committed, the supplier may discontinue
the supply of electricity to the premises until the matter has been remedied and remove the meter
in respect of which the offence was committed.

(4) Where an electricity supplier removes a meter under sub-paragraph (3), he shall keep it safely
until the Director authorises him to destroy or otherwise dispose of it.

Special provision for pre-payment meters

13.—(1) A customer of an electricity supplier who takes his supply through a pre-payment meter
or other device shall be under a duty to take all reasonable precautions for the safekeeping of any
money or tokens which are inserted into that meter or device.

(2) A pre-payment meter or other device shall not be used to recover any sum owing to an
electricity supplier otherwise than in respect of the supply of electricity, the provision of an electric
line or electrical plant or the provision of the meter or device.



