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SCHEDULE 2 Regulation 12

Requirements for Security and Related Matters

PART 1

Interpretation

Interpretation

1. In this Schedule—
“cover schedule” means the schedule referred to in paragraph 3(2)(c);
“the insolvent” means the individual or company in relation to which an insolvency practitioner
is acting;
“general penalty sum” shall be construed in accordance with paragraph 3(2)(b);

“insolvent’s assets” means all assets comprised in the insolvent’s estate together with any
monies provided by a third party for the payment of the insolvent’s debts or the costs and
expenses of administering the insolvent’s estate;

“specific penalty sum” shall be construed in accordance with paragraph 3(2)(a).

PART 2

Requirements relating to security

Requirements in respect of security

2. The requirements in respect of security for the proper performance of the duties of insolvency
practitioners prescribed for the purposes of Article 349(3)(b) of the Order shall be as set out in this
Part.

Requirement for Bonding — Terms of the Bond
3.—(1) Where an insolvency practitioner is appointed to act in respect of an insolvent there shall
be in force a bond in a form approved by the Department which—

(a) contains provision whereby a surety undertakes to be jointly and severally liable for losses
in relation to the insolvent caused by—

(1) the fraud or dishonesty of the insolvency practitioner whether acting alone or in
collusion with one or more persons; or

(i1) the fraud or dishonesty of any person committed with the connivance of the
insolvency practitioner and

(b) otherwise conforms to the requirements of this Part.
(2) The term of the bond shall provide—

(a) for the payment, in respect of each case where the insolvency practitioner acts, of claims
in respect of liabilities for losses of the kind mentioned in sub-paragraph (1) up to an
aggregate maximum sum in respect of that case (“the specific penalty sum”) calculated in
accordance with the provisions of this Schedule;
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(b) in the event that any amounts payable under (a) are insufficient to meet all claims arising
out of any case, for a further sum of £250,000 (“the general penalty sum”) out of which
any such claims are to be met;

(c) for a schedule containing the name of the insolvent and the value of the insolvent’s assets
to be submitted to the surety within such period as may be specified in the bond,;

(d) that where at any time before the insolvency practitioner obtains his release or discharge
in respect of his acting in relation to an insolvent, he forms the opinion that the value of
that insolvent’s assets is greater than the current specific penalty sum, a revised specific
penalty sum shall be applicable on the submission within such time as may be specified
in the bond of a cover schedule containing a revised value of the insolvent’s assets;

(e) for the payment of losses of the kind mentioned in sub-paragraph (1), whether they arise
during the period in which the insolvency practitioner holds office in the capacity in which
he was initially appointed or a subsequent period where he holds office in a subsequent
capacity.

(3) The terms of the bond may provide—

(a) thattotal claims in respect of the acts of the insolvency practitioner under all bonds relating
to him are to be limited to a maximum aggregate sum (which shall not be less than
£25,000,000); and

(b) for a time limit within which claims must be made.

4. Subject to paragraphs 5, 6 and 7, the amount of the specific penalty in respect of a case in which
the insolvency practitioner acts, shall equal at least the value of the insolvent’s assets as estimated by
the insolvency practitioner as at the date of his appointment but ignoring the value of any assets—

(a) charged to a third party to the extent of any amount which would be payable to that third
party; or

(b) held on trust by the insolvent to the extent that any beneficial interest in those assets does
not belong to the insolvent.

5. In a case where an insolvency practitioner acts as a nominee or supervisor of a voluntary
arrangement under Part II or Chapter II of Part VIII of the Order, the amount of the specific penalty
shall be equal to at least the value of those assets subject to the terms of the arrangement (whether
or not those assets are in his possession) including, where under the terms of the arrangement the
debtor or a third party is to make payments, the aggregate of any payments to be made.

6. Where the value of the insolvent’s assets is less than £5,000, the specific penalty sum shall
be £5,000.

7. Where the value of the insolvent’s assets is more than £5,000,000 the specific penalty sum
shall be £5,000,000.

8. Inestimating the value of an insolvent’s assets, unless he has reason to doubt their accuracy, the
insolvency practitioner may rely upon any statement of affairs produced in relation to that insolvent
pursuant to any provision of the Order.



Document Generated: 2024-04-24
Status: This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

PART 3

Records relating to bonding and connected matters

Record of specific penalty sums to be maintained by insolvency practitioner

9.—(1) An insolvency practitioner shall maintain a record of all specific penalty sums that are
applicable in relation to any case where he is acting and such record shall contain the name of each
person to whom the specific penalty sum relates and the amount of each penalty sum that is in force.

(2) Any record maintained by an insolvency practitioner pursuant to this paragraph shall, on the
giving of reasonable notice, be made available for inspection by—

(a) any professional body recognised under Article 350 of the Order of which he is or was a
member and the rules of membership of which entitle or entitled him to act as an insolvency
practitioner;

(b) any competent authority by whom the insolvency practitioner is or was authorised to act
pursuant to Article 352 of the Order; and

(c) the Department.

Retention of bond by recognised professional body or competent authority

10. The bond referred to in paragraph 3 shall be sent by the insolvency practitioner to—

(a) any professional body recognised under Article 350 of the Order of which he is a member
and the rules of membership of which entitle him to act as an insolvency practitioner; or

(b) any competent authority by whom the insolvency practitioner is authorised to act pursuant
to Article 352 of the Order.

Inspection and retention requirements relating to cover schedule

11.—(1) This regulation applies to an insolvency practitioner appointed in insolvency
proceedings under the Order to act—

(a) in relation to a company which the High Court has jurisdiction to wind up; or
(b) in respect of an individual.

(2) The insolvency practitioner shall retain a copy of the cover schedule submitted by him in
respect of his acting in relation to the company or, as the case may be, individual until the second
anniversary of the date on which he is granted his release or discharge in relation to that company
or, as the case may be, that individual.

(3) The copy of a schedule kept by an insolvency practitioner in pursuance of sub-paragraph (2)
shall be produced by him on demand for inspection by—

(a) any creditor of the person to whom the schedule relates;
(b) where the schedule relates to an insolvent who is an individual, that individual;

(c) where the schedule relates to an insolvent which is a company, any contributory or director
or other officer of the company; and

(d) the Department.

(4) Inits application in relation to a building society within the meaning of the Building Societies
Act 1986(1), paragraph 3(d) shall have effect as if for the reference to the Department there was
substituted a reference to the Financial Services Authority.

(1) 1986¢.53
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Requirements to submit cover schedule to authorising body

12.—(1) Every insolvency practitioner shall submit to his authorising body not later than 20 days
after the end of each month during which he holds office in a case—

(a) the information submitted to a surety in any cover schedule related to that month;

(b) where no cover schedule is submitted in relation to the month, a statement either that there
are no relevant particulars to be supplied or, as the case may be, that it is not practicable
to supply particulars in relation to any appointments taken in that month; and

(c) a statement identifying any case in respect of which he has been granted his release or
discharge.

(2) In this regulation “authorising body” means in relation to an insolvency practitioner—

(a) any professional body recognised under Article 350 of the Order of which he is a member
and the rules of membership of which entitle him to act as an insolvency practitioner; or

(b) any competent authority by whom he is authorised to act as an insolvency practitioner
pursuant to Article 352 of the Order.



