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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 177

LICENCES AND LICENSING
HOUSING

The Civic Government (Scotland) Act 1982 (Licensing
of Houses in Multiple Occupation) Order 2000

Made       -      -      -      - 6th June 2000

Coming into force in accordance with article 1

The Scottish Ministers, in exercise of the powers conferred upon them by section 44(1)(b) and (2) of
the Civic Government (Scotland) Act 1982(1) and of all other powers enabling them in that behalf,
hereby make the following Order, a draft of which has been laid before and approved by a resolution
of the Scottish Parliament:

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Civic Government (Scotland) Act 1982 (Licensing of Houses
in Multiple Occupation) Order 2000 and shall come into force on the day after the day on which
it is made.

Interpretation

2.—(1)  In this Order, unless the context otherwise requires–
“the 1982 Act” means the Civic Government (Scotland) Act 1982;
“the 1991 Order” means the Civic Government (Scotland) Act 1982 (Licensing of Houses in
Multiple Occupation) Order 1991(2);
“house” includes (subject to paragraphs (2) and (4) below) any part of a building, being a part
which is occupied as a separate dwelling and, in particular, includes a flat;
“house in multiple occupation” means a house occupied during any period mentioned in article
5 of this Order by more qualifying persons than the number specified in that article in relation
to that period, being persons who are not all members either of the same family or of one or
other of 2 families;

(1) 1982 c. 45. The functions of the Secretary of State were transferred to the Scottish Ministers by virtue of section 53 of the
Scotland Act 1998 (c. 46).

(2) S.I.1991/1253.
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“owner” means a person having a heritable interest in the house which is capable of being
recorded in the General Register of Sasines or registered in the Land Register (established by
section 1 of the Land Registration (Scotland) Act 1979(3)) and “owned” and “ownership” shall
be interpreted accordingly;
“qualifying person” means (subject to paragraph (3) below) a person whose only or principal
residence is the house in multiple occupation;
“self-governing school” has the same meaning as in section 1(3) of the Self-Governing Schools
etc. (Scotland) Act 1989(4);
“women’s refuge” means a house managed by a voluntary organisation and used wholly or
principally for the temporary accommodation of persons who have left their homes as a result
of–
(a) physical violence or mental abuse; or
(b) threats of such violence or abuse,
from persons to whom they are or were married or with whom they are or were co-habiting.

(2)  Any house–
(a) which is or requires to be registered–

(i) as a nursing home under the Nursing Homes Registration (Scotland) Act 1938(5);
(ii) as a residential establishment under section 62 of the Social Work (Scotland) Act

1968(6); or
(iii) as a private hospital under the Mental Health (Scotland) Act 1984(7);

(b) which is occupied principally for the purpose of the provision for school students of
residential accommodation by an education authority, the board of management of a self-
governing school or the managers of a grant-aided or independent school (or by any other
person in pursuance of such arrangements made by an education authority or any such
board of management or managers);

(c) which is occupied by a religious community whose principal occupation is prayer,
contemplation, education or the relief of suffering;

(d) which is occupied only–
(i) by qualifying persons, each of whom has a heritable right of ownership in the house;

or
(ii) by a person who is a member of the same family as such a qualifying person; or

(e) in respect of which a control order under section 178 of the Housing (Scotland) Act
1987(8) is in force,

shall not be regarded as a house for the purposes of this Order.
(3)  For the purposes of the definition of “qualifying person” in paragraph (1) above–

(a) a person undertaking a full time course of further or higher education who resides during
term time in a house shall, during the period of that person’s residence, be regarded as
residing there as his only or principal residence; and

(3) 1979 c. 33.
(4) 1989 c. 39.
(5) 1938 c. 73.
(6) 1968 c. 49.
(7) 1984 c. 36.
(8) 1987 c. 26.
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(b) a patient in a hospital from which National Health Service goods and services are provided
under the National Health Service (Scotland) Act 1978(9) shall be disregarded for the
purpose of calculating the number of persons who occupy a house as their only or principal
residence.

(4)  For purposes of this Order, houses comprised within a building which, although otherwise
separate, share use of–

(a) a sanitary convenience; or
(b) personal washing facilities; or
(c) cooking facilities,

shall be taken to form part of a single house.
(5)  For purposes of this Order, a person is a member of the same family as another person if–

(a) those persons are married to each other or live together as a couple; or
(b) one of them is the parent, grandparent, child, grandchild, brother, sister, uncle, aunt,

nephew or niece of the other,
and, for the purposes of sub-paragraph (b) above–

(i) a relationship by marriage shall be treated as a relationship by blood;
(ii) a relationship of the half-blood shall be treated as a relationship of the whole blood;

(iii) the stepchild of a person shall be treated as his or her child.

Licensing of houses in multiple occupation

3.—(1)  For the purposes of section 44(1)(b) of the 1982 Act, giving permission for a house to be
occupied is hereby designated as an activity for which a licence under this Order shall be required.

(2)  For the purposes of paragraph (1) above, a person giving permission permits a house to be
occupied if, and only if–

(a) that person is the owner of that house; and
(b) that person knowingly gives permission for that house to be occupied; and
(c) that house is a house in multiple occupation.

(3)  Where a house is owned by more than one person, it shall be a defence for an owner charged
with an offence under section 7(1) of the 1982 Act to show that another person who has a heritable
right of ownership in that house holds a licence required by virtue of paragraph (1) above.

(4)  Paragraph (1) above is subject to articles 6, 7 and 8 below.

Application of Part I of the 1982 Act

4. Part I of the 1982 Act shall have effect, subject to the modifications specified in the Schedule
to this Order, for the purposes of the licensing of the activity designated by article 3 above.

Size of house in multiple occupation

5. The number of qualifying persons, for the purpose of the definition of a house in multiple
occupation in article 2(1) above, is specified as follows:–

(a) in the period beginning with 1st October 2000 and ending with 30th September 2001, 5;
(b) in the period beginning with 1st October 2001 and ending with 30th September 2002, 4;

(9) 1978 c. 29.
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(c) in the period beginning with 1st October 2002 and ending with 30th September 2003, 3;
and

(d) in the period beginning with 1st October 2003, 2.

Transitional provisions

6.—(1)  Unless article 7 below applies, no relevant person shall, in the relevant period, be guilty
of an offence under section 7(1) of the 1982 Act in consequence of the giving by that person of any
permission for which a licence would be required by virtue of article 3 of this Order where–

(a) an application has been made prior to 1st October 2000 by that person to the licensing
authority for a licence to give that permission; and

(b) that application is not withdrawn.
(2)  In paragraph (1) above–

“the relevant period” means–
(a) where the application referred to in paragraph (1) above is granted, the period from 1st

October 2000 to the date of that grant; or
(b) where that application is refused, the period from 1st October 2000 to the date three

months after the date of that refusal; and
“relevant person” means an owner of a house who has, immediately before 1st October 2000,
given permission for that house to be occupied by more than 5 persons (being persons who
are not all members either of the same family or of one or other of 2 families) as their only
or principal residence.

7.—(1)  Article 3 of this Order shall not apply in relation to any permission given in respect of a
house where that permission is, at 1st October 2000, authorised by virtue of a licence granted under
the 1991 Order until–

(a) the date on which that licence granted under the 1991 Order expires;
(b) the date on which that licence is surrendered; or
(c) the date on which any revocation or suspension of the licence by the licensing authority

has effect, and the terms and conditions of the licence granted under the 1991 Order shall
continue to apply until its expiry or surrender or until the date on which any such revocation
or suspension of that licence has effect.

(2)  Where the date on which that licence granted under the 1991 Order is due to expire falls prior
to 30th September 2001, that licence shall be deemed to have been granted, and shall continue in
force subject to the terms and conditions under which it was granted (other than as to expiry date),
until (and including) 30th September 2001.

(3)  This article only applies to a permission in relation to a house which, in the period specified
in article 5(a) above, is a house in multiple occupation.

8.—(1)  Article 3 of this Order shall not apply in relation to any permission given in respect of a
house where that permission is, at the relevant date, authorised by virtue of a licence granted under
the 1991 Order until–

(a) the date on which that licence granted under the 1991 Order expires;
(b) the date on which that licence is surrendered; or
(c) the date on which any revocation or suspension of the licence by the licensing authority

has effect,
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and the terms and conditions of the licence granted under the 1991 Order shall continue to apply
until its expiry or surrender or until the date on which any such revocation or suspension of that
licence has effect.

(2)  This article only applies to a permission in relation to a house which, in the respective periods
specified in article 5(b) to (d) above, is a house in multiple occupation.

(3)  In paragraph (1) above, “relevant date” means–
(a) in the period specified in article 5(b) above, 1st October 2001;
(b) in the period specified in article 5(c) above, 1st October 2002; and
(c) in the period specified in article 5(d) above, 1st October 2003.

Revocation of 1991 Order

9.—(1)  Subject to paragraph (2) below, the 1991 Order is hereby revoked with effect from 1st
October 2001.

(2)  Notwithstanding the revocation of the 1991 Order by paragraph (1) above, any licence granted
under or by virtue of the 1991 Order prior to 1st October 2001 which is due to expire after that
date shall continue in force until the date of its expiry or withdrawal or until the date on which any
revocation or suspension of that licence becomes effective and the provisions of the 1991 Order
shall continue to apply to that licence while it is in force except that that licence may not be renewed
on or after that date.

St Andrew’s House,
Edinburgh
6th June 2000

WENDY ALEXANDER
A member of the Scottish Executive
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SCHEDULE Article 4

MODIFICATIONS OF PART I OF THE 1982 ACT (TO WHICH EFFECT
IS GIVEN FOR PURPOSES OF THE LICENSING OF THE GIVING OF
PERMISSION FOR THE OCCUPATION OF A HOUSE AS A HOUSE

IN MULTIPLE OCCUPATION BY ARTICLE 4 OF THIS ORDER)

1. In section 3 of the 1982 Act (time period for discharge of functions)–
(a) in subsection (1), for the words “6 months”, there shall be substituted the words “12

months”; and
(b) in subsections (2) and (4), for the words “6 month”, there shall be substituted in each case

the words “12 month”.

2. In section 6 of the 1982 Act (powers of entry to and search of unlicensed premises)–
(a) in subsections (1) and (2), after the word “constable” in both places where it appears,

there shall be inserted in each case the words “(or an authorised officer of the licensing
authority)”;

(b) in subsection (3)–
(i) there shall be inserted after the words “not in uniform” the words “(and where the

person executing the warrant is an authorised officer of the licensing authority, that
officer)”; and

(ii) there shall be inserted after the words “the constable” the words “(or such authorised
officer)”; and

(c) in subsection (4)–
(i) there shall be inserted after the words “permit a constable” the words “(or an

authorised officer of the licensing authority)”; and
(ii) there shall be inserted after the words “by a constable” the words “(or such authorised

officer)”.

3. In section 7(1) (offences, etc.) of the 1982 Act, for the words “level 4”(10) there shall be
substituted the words “level 5”.

4. In paragraph 2 of Schedule 1 to the 1982 Act, after sub-paragraph (1), there shall be inserted
as follows:–

“(1A)  Where an application is made for the grant or renewal of a licence in relation to
a house in multiple occupation used as a women’s refuge, the licensing authority shall, as
soon as the application is made to them, give notice in writing to such persons residing in
the vicinity of the premises in relation to which the application is made as the authority
consider fit of the making of the application containing the information specified in sub-
paragraph (3) below.”

5. Paragraphs 2(2) and (4) to (8), 3(1)(e)(i) and 5(4) of Schedule 1 to the 1982 Act shall not apply
where the application is made in respect of a house in multiple occupation used as a women’s refuge.

6. In paragraph 3(1)(e)(ii) of Schedule 1 to the 1982 Act, there shall be inserted after the words
“that date”, the words “(or, where the application is made in respect of a house in multiple occupation
used as a women’s refuge, the date on which notice under paragraph 2(1A) above was given to the
person making that objection or representation)”.

(10) The reference in section 7(1) of the 1982 Act to a fine not exceeding £500 became a reference to a fine not exceeding level
4 of the standard scale by virtue of section 289G of the Criminal Procedure (Scotland) Act 1975 (c. 21), which section by
consolidation is now section 225 of the Criminal Procedure (Scotland) Act 1995 (c. 46).
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7. In paragraph 5(2) of Schedule 1 to the 1982 Act, there shall be added after the words “such
reasonable conditions” the words “(other than conditions relating to the amount of rent or other
charges which may be imposed upon occupiers of the house)”.

8. After paragraph 19 of Schedule 1 to the 1982 Act there shall be inserted as follows:–

“20. In this Schedule, “women’s refuge” has the same meaning as in the Civic
Government (Scotland) Act 1982 (Licensing of Houses in Multiple Occupation) Order
2000.”.

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order designates the giving of permission for the occupation of a house which is a house in
multiple occupation (“HMO”) where that permission to occupy is knowingly given by the owner, as
an activity for which a licence under the Civic Government (Scotland) Act 1982 shall be required
in terms of section 44(1)(b) of that Act (article 3).
The licensing provisions at Part I of that Act (including Schedule 1) will apply to such licences
(article 4 and the Schedule), but the Order contains provision in particular–

(a) allowing local authorities 12 months (rather than 6) to determine licence applications;
(b) granting a power of search of unlicensed premises to officers of local authorities;
(c) increasing the maximum fine for contravention of section 7(1) of the 1982 Act (acting

without a licence) to level 5 (£5000) on the standard scale; and
(d) preventing licensing authorities from using these licensing powers to control the level of

rent charged to tenants of premises required to be licensed.
The Order introduces, by a stepped process (article 5), the licensing regime starting at 1st October
2000 where it will apply to houses occupied by 6 or more persons, being members of more than 2
families (“qualifying persons”). The number of qualifying persons will reduce to 3 or more persons
by 1st October 2003. Provision is made for members of the same family to include persons of the
same sex living together as a couple.
Transitional provisions (articles 6, 7 and 8) are made in respect of the transfer to the new system
to assist (a) in avoiding the need for large numbers of applications to be determined in advance
of 1st October 2000 and (b) the transition from the existing regime of voluntary licensing, for
circumstances where such a regime is in place at present.
Article 6 provides for the circumstance where there is (in effect) an HMO at present but no voluntary
regime licence is required under the 1991 Order. In that case, an existing HMO owner, if that person
applies before 1st October 2000 for a licence under this Order, does not commit a criminal offence
by operating an HMO until the licence application is granted or the date 3 months after refusal of
the application.
Article 7 provides for the circumstance where there is an HMO (with more than 5 occupiers) at
present operating under a 1991 Order licence. That licence will continue until expiry, at which date
a licence under this Order is required, but if the expiry date is before 30th September 2001, the
voluntary licence is extended to that date. This extension covers a potential gap between expiry of
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the licence existing at 1st October 2000 and the date by which the local authority will have been
required to have considered an application under this Order.
Article 8 provides for the same as article 7 (for an HMO caught by this Order for the first time from
1st October 2001, 2002 and 2003 respectively), except that no extension of a voluntary licence is
provided for.
The voluntary licensing regime will cease to have effect at 1st October 2001 when the mandatory
number of occupying persons becomes the same as the triggering number in the voluntary regime,
although licences already granted will run until their expiry, revocation, suspension or surrender
(article 9).
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