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SCHEDULE 2

PART 17
DEVELOPMENT BY STATUTORY UNDERTAKERS

Class A

Railway or light railway undertakings

Permitted development

A. Development by railway undertakers on their operational land, required in connection
with the movement of traffic by rail.

Development not permitted

A.1 Development is not permitted by Class A if it consists of or includes—
(a) the construction of a railway,
(b) the constructions or erection of a hotel, railway station or bridge, or
(c) the construction or erection otherwise than wholly within a railway station of—

(i) an office, residential or educational building, or a building used for an industrial
process,

(ii) a car park, shop, restaurant, garage, petrol filling station or other building or structure
provided under transport legislation.

Interpretation of Class A

A.2 For the purposes of Class A references to the construction or erection of any building or
structure include references to the reconstruction or alteration of a building or structure where its
design or external appearance would be materially affected.

Class B

Dock, pier, harbour, water transport, canal or inland navigation undertakings

Permitted development

B. Development on operational land by statutory undertakers or their lessees in respect of
dock, pier, harbour, water transport, or canal or inland navigation undertakings, required—

(a) for the purposes of shipping, or
(b) in connection with the embarking, disembarking, loading, discharging or transport

of passengers, livestock or goods at a dock, pier or harbour, or with the movement
of traffic by canal or inland navigation or by any railway forming part of the
undertaking.

Development not permitted

B.1 Development is not permitted by Class B if it consists of or includes—
(a) the construction or erection of a hotel, or of a bridge or other building not required in

connection with the handling of traffic,
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(b) the construction or erection otherwise then wholly within the limits of a dock, pier or
harbour of—

(i) an educational building, or
(ii) a car park, shop, restaurant, garage, petrol filling station or other building provided

under transport legislation.

Interpretation of Class B

B.2 For the purposes of Class B references to the construction or erection of any building or
structure include references to the reconstruction or alteration of a building or structure where its
design or external appearance would be materially affected.

Class C

Works to inland waterways

Permitted development

C. The improvement, maintenance or repair of an inland waterway (other than a
commercial waterway or cruising waterway) to which section 104 of the Transport Act 1968(1)
applies, and the repair or maintenance of a culvert, weir, lock, aqueduct, sluice, reservoir, let-
off valve or other work used in connection with the control and operation of such a waterway.

Class D

Dredgings

Permitted development

D. The use of any land by statutory undertakers in respect of dock, pier, harbour, water
transport, canal or inland navigation undertaking for the spreading of any dredged material.

Class E

Water or hydraulic power undertakings

Permitted development

E. Development for the purposes of their undertaking by statutory undertakers for the
supply of water or hydraulic power consisting of—

(a) development not above ground level required in connection with the supply of
water or for conserving, redistributing or augmenting water resources, or for the
conveyance of water treatment sludge,

(b) development in, on or under any watercourse and required in connection with the
improvement or maintenance of that watercourse,

(c) the provision of a building, plant, machinery or apparatus in, on, over or under land
for the purpose of survey or investigation,

(d) the maintenance, improvement or repair of works for measuring the flow in any
watercourse or channel,

(e) the installation in a water distribution system of a booster station, valve house, meter
or switch-gear house,

(1) 1968 c. 73.
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(f) any works authorised by or required in connection with an order made under
section 1 or 2 of the Drought Act 1976(2),

(g) any other development in, on, over or under operational land other than the provision
of a building but including the extension or alteration of a building.

Development not permitted

E.1 Development is not permitted by Class E if—
(a) in the case of any Class E(a) development, it would include the construction of a reservoir,
(b) in the case of any Class E(e) development involving the installation of a station or house

exceeding 29 cubic metres in capacity, that installation is carried out at or above ground
level or under a highway used by vehicular traffic,

(c) in the case of any Class E(g) development, it would consist of or include the extension or
alteration of a building so that—

(i) its design or external appearance would be materially affected;
(ii) the height of the original building would be exceeded, or the cubic content of the

original building would be exceeded by more than 25%, or
(iii) the floor space of the original building would be exceeded by more than 1,000 square

metres, or
(d) in the case of any Class E(g) development, it would consist of the installation or erection of

any plant or machinery exceeding 15 metres in height or the height of anything it replaces,
whichever is the greater.

Condition

E.2 Development is permitted by Class E(c) subject to the condition that, on completion of the
survey or investigation, or at the expiration of 6 months from the commencement of the development,
whichever is the sooner, all such operations shall cease and all such buildings, plant or apparatus
shall be removed and the land restored as soon as reasonably practicable to its former condition (or
to any other condition which may be agreed with the local planning authority).

Class F

Gas Suppliers

Permitted development

F. Development by a public gas supplier required for the purposes of its undertaking
consisting of—

(a) the laying underground of mains, pipes or other apparatus;
(b) the installation in a gas distribution system of apparatus for measuring, recording,

controlling or varying the pressure, flow or volume of gas, and structures for housing
such apparatus;

(c) the construction in any storage area or protective area specified in an order made
under section 4 of the Gas Act 1965(3), of boreholes, and the erection or construction
in any such area of any plant or machinery required in connection with the
construction of such boreholes;

(2) 1976 c. 44.
(3) 1965 c. 36.
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(d) the placing and storage on land of pipes and other apparatus to be included in a main
or pipe which is being or is about to be laid or constructed in pursuance of planning
permission granted or deemed to be granted under Part III of the Act;

(e) the erection on operational land of the public gas supplier of a building solely for the
protection of plant or machinery;

(f) any other development carried out in, on, over or under the operational land of the
public gas supplier.

Development not permitted

F.1 Development is not permitted by Class F if—
(a) in the case of any Class F(b) development involving the installation of a structure for

housing apparatus exceeding 29 cubic metres in capacity, that installation would be carried
out at or above ground level, or under a highway used by vehicular traffic,

(b) in the case of any Class F(c) development
(i) the borehole is shown in an order approved by the Secretary of State for Energy for

the purpose of section 4(6) of the Gas Act 1965; or
(ii) any plant or machinery would exceed 6 metres in height,

(c) in the case of any Class F(e) development, the building would exceed 15 metres in height,
or

(d) in the case of any Class F(f) development—
(i) it would consist of or include the erection of a building, or the reconstruction or

alteration of a building where its design or external appearance would be materially
affected;

(ii) it would involve the installation of plant or machinery exceeding 15 metres in height,
or capable without the carrying out of additional works of being extended to a height
exceeding 15 metres; or

(iii) it would consist of or include the replacement of any plant or machinery, by plant
or machinery exceeding 15 metres in height or exceeding the height of the plant or
machinery replaced, whichever is the greater.

Conditions

F.2 Development is permitted by Class F subject to the following conditions—
(a) in the case of any Class F(a) development, not less than 8 weeks before the beginning of

operations to lay a notifiable pipeline, the public gas supplier shall give notice in writing
to the local planning authority of its intention to carry out that development, identifying
the land under which the pipeline is to be laid,

(b) in the case of any Class F(d) development, on completion of the laying or construction
of the main or pipe, or at the expiry of a period of 9 months from the beginning of the
development, whichever is the sooner, the pipe or apparatus shall be removed and the land
restored as soon as reasonably practicable to its condition before the development took
place (or to any other condition which may be agreed with the local planning authority),

(c) in the case of any Class F(e) development, approval of the details of the design and external
appearance of the building shall be obtained, before the development is begun, from—

(i) in Greater London or a metropolitan county, the local planning authority,
(ii) in a National Park, outside a metropolitan county, the county planning authority,
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(iii) in any other case, the district planning authority.

Class G

Electricity Undertakings

Permitted development

G. Development by statutory undertakers for the supply of electricity for the purposes of
their undertaking consisting of—

(a) the laying underground of pipes, cables or any other apparatus, and the construction
of shafts and tunnels reasonably necessary in connection with such pipes, cables or
apparatus;

(b) the installation in an electric line of feeder or service pillars or transforming or
switching stations or chambers;

(c) the installation of service lines to individual consumers from an electric line;
(d) the sinking of boreholes to ascertain the nature of the subsoil and the installation of

any plant or machinery reasonably necessary in connection with such boreholes;
(e) the extension or alteration of buildings on operational land;
(f) the erection on operational land of the undertaking of a building solely for the

protection of plant or machinery;
(g) any other development carried out in, on, over or under the operational land of the

undertaking.

Development not permitted

G.1 Development is not permitted by Class G if—
(a) in the case of any Class G(b) development involving the installation of a chamber for

housing apparatus exceeding 29 cubic metres in capacity, that installation would be carried
out at or above ground level, or under a highway used by vehicular traffic;

(b) in the case of any Class G(e) development—
(i) the height of the original building would be exceeded,

(ii) the cubic content of the original building would be exceeded by more than 25% (or
10% in the case of any building on article 1(5) land), or

(iii) the floorspace of the original building would be exceeded by more than 1000 square
metres (or 500 square metres in the case of any building on article 1(5) land);

(c) in the case of any Class G(f) development, the building would exceed 15 metres in height,
or

(d) in the case of any Class G(g) development, it would consist of or include—
(i) the erection of a building, or the reconstruction or alteration of a building where its

design or external appearance would be materially affected, or
(ii) the installation or erection by way of addition or replacement of any plant or

machinery exceeding 15 metres in height or the height of any plant or machinery
replaced, whichever is the greater.

Conditions

G.2 Development is permitted by Class G subject to the following conditions—
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(a) in the case of any Class G(d) development, on the completion of that development, or at
the end of a period of six months from the beginning of that development (whichever is
the sooner) any such plant or machinery shall be removed and the land shall be restored
as soon as reasonably practicable to its condition before the development took place,

(b) in the case of any Class G(f) development, approval of details of the design and external
appearance of the buildings shall be obtained, before development is begun, from—

(i) in Greater London or a metropolitan county, the local planning authority,
(ii) in a National Park, outside a metropolitan county, the county planning authority,

(iii) in any other case, the district planning authority.

Class H

Tramway or road transport undertakings

Permitted development

H. Development required for the purposes of the carrying on of any tramway or road
transport undertaking consisting of—

(a) the installation of posts, overhead wires, underground cables, feeder pillars or
transformer boxes in, on, over or adjacent to a highway for the purpose of supplying
current to public service vehicles;

(b) the installation of tramway tracks, and conduits, drains and pipes in connection with
such tracks for the working of tramways;

(c) the installation of telephone cables and apparatus, huts, stop posts and signs required
in connection with the operation of public service vehicles;

(d) the erection or construction and the maintenance, improvement or other alteration
of passenger shelters and barriers for the control of people waiting to enter public
service vehicles;

(e) any other development on operational land of the undertaking.

Development not permitted

H.1 Development is not permitted by Class H, if it would consist of—
(a) in the case of any Class H(a) development, the installation of a structure exceeding 17

cubic metres in capacity,
(b) in the case of any Class H(e) development—

(i) the erection of a building or the reconstruction or alteration of a building where the
design or external appearance would be materially affected,

(ii) the installation or erection by way of addition or replacement of any plant or
machinery which would exceed 15 metres in height or the height of any plant or
machinery it replaces, whichever is the greater,

(iii) development, not wholly within an omnibus or tramway station, in pursuance of
powers contained in transport legislation.
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Class I

Lighthouse undertakings

Permitted development

I. Development required for the purposes of the functions of a general or local lighthouse
authority under the Merchant Shipping Act 1894(4) and any other statutory provision made
with respect to a local lighthouse authority, or in the exercise by a local lighthouse authority
of rights, powers or duties acquired by usage prior to the Act of 1894.

Development not permitted

I.1 Development is not permitted by Class I if it consists of or includes the erection of offices,
or the reconstruction or alteration of offices where their design or external appearance would be
materially affected.

Class J

Post Office

Permitted development

J. Development required for the purposes of the Post Office consisting of—
(a) the installation of posting boxes or self-service machines,
(b) any other development carried out in, on, over or under the operational land of the

undertaking.

Development not permitted

J.1 Development is not permitted by Class J if—
(a) it would consist of or include the erection of a building, or the reconstruction or alteration

of a building where its design or external appearance would be materially affected, or
(b) it would consist of or include the installation or erection by way of addition or replacement

of any plant or machinery which would exceed 15 metres in height or the height of any
existing plant or machinery, whichever is the greater.

(4) 1894 c. 60.
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