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STATUTORY INSTRUMENTS

1989 No. 1009
COPYRIGHT

The Copyright (Copying by Librarians
and Archivists) Regulations 1989

Made - - - - 13th June 1989
Laid before Parliament 26th June 1989
Coming into force - - Ist August 1989

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon him by sections 37(1), (2) and
(4) and 38 to 43 of the Copyright, Designs and Patents Act 1988(1), hereby makes the following
Regulations:—

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Copyright (Copying by Librarians and Archivists)
Regulations 1989 and shall come into force on 1st August 1989.

Interpretation
2. In these Regulations—
“the Act” means the Copyright, Designs and Patents Act 1988;
“the archivist” means the archivist of a prescribed archive;
“the librarian” means the librarian of a prescribed library;

“prescribed archive” means an archive of the descriptions specified in paragraph (4) of
regulation 3 below;

“prescribed library” means a library of the descriptions specified in paragraphs (1), (2) and
(3) of regulation 3 below.

Descriptions of libraries and archives

3.—(1) The descriptions of libraries specified in Part A of Schedule 1 to these Regulations are
prescribed for the purposes of sections 38 and 39 of the Act:

(1) 1988c.48.
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Provided that any library conducted for profit shall not be a prescribed library for the purposes of
those sections.

(2) Alllibraries in the United Kingdom are prescribed for the purposes of sections 41, 42 and 43
of the Act as libraries which may make and supply copies of any material to which those sections
relate.

(3) Any library of a description specified in Part A of Schedule 1 to these Regulations which
is not conducted for profit and any library of the description specified in Part B of that Schedule
which is not conducted for profit are prescribed for the purposes of sections 41 and 42 of the Act as
libraries for which copies of any material to which those sections relate may be made and supplied
by a prescribed library.

(4) All archives in the United Kingdom are prescribed for the purposes of sections 42 and 43
of the Act as archives which may make and supply copies of any material to which those sections
relate and any archive within the United Kingdom which is not conducted for profit is prescribed
for the purposes of section 42 of the Act as an archive for which copies of any material to which that
section relates may be made and supplied by a prescribed archive.

(5) In this regulation “conducted for profit”, in relation to a library or archive, means a library
or archive which is established or conducted for profit or which forms part of, or is administered by,
a body established or conducted for profit.

Copying by librarian of article or part of published work

4.—(1) For the purposes of sections 38 and 39 of the Act the conditions specified in paragraph (2)
of this regulation are prescribed as the conditions which must be complied with when the librarian
makes and supplies a copy of any article in a periodical or, as the case may be, of a part of a literary,
dramatic or musical work from a published edition to a person requiring the copy.

(2) The prescribed conditions are—

(a) that no copy of any article or any part of a work shall be supplied to the person requiring
the same unless he has delivered to the librarian a declaration in writing, in relation to that
article or part of a work, substantially in accordance with Form A in Schedule 2 to these
Regulations and signed in the manner therein indicated;

(b) that the librarian is satisfied that the requirement of such person and that of any other
person—

(i) are not similar, that is to say, the requirements are not for copies of substantially the
same article or part of a work at substantially the same time and for substantially
the same purpose; and

(i1) are not related, that is to say, he and that person do not receive instruction to which
the article or part of the work is relevant at the same time and place;

(c) that such person is not furnished—

(i) in the case of an article, with more than one copy of the article or more than one
article contained in the same issue of a periodical; or

(i1) in the case of a part of a published work, with more than one copy of the same
material or with a copy of more than a reasonable proportion of any work; and

(d) that such person is required to pay for the copy a sum not less than the cost (including a
contribution to the general expenses of the library) attributable to its production.

(3) Unless the librarian is aware that the signed declaration delivered to him pursuant to
paragraph (2)(a) above is false in a material particular, he may rely on it as to any matter he is
required to be satisfied on under sections 38 or 39 of the Act before making or supplying the copy.
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Copying by librarian to supply other libraries

5.—(1) For the purposes of section 41 of the Act the conditions specified in paragraph (2) of this
regulation are prescribed as the conditions which must be complied with when the librarian makes
and supplies to another prescribed library a copy of any article in a periodical or, as the case may
be, of the whole or part of a published edition of a literary, dramatic or musical work required by
that other prescribed library.

(2) The prescribed conditions are—

(a) that the other prescribed library is not furnished with more than one copy of the article or
of the whole or part of the published edition; or

(b) that, where the requirement is for a copy of more than one article in the same issue of a
periodical, or for a copy of the whole or part of a published edition, the other prescribed
library furnishes a written statement to the effect that it is a prescribed library and that it
does not know, and could not by reasonable inquiry ascertain, the name and address of a
person entitled to authorise the making of the copy; and

(c) that the other prescribed library shall be required to pay for the copy a sum not less than
the cost (including a contribution to the general expenses of the library) attributable to its
production.

Copying by librarian or archivist for the purposes of replacing items in a permanent
collection

6.—(1) For the purposes of section 42 of the Act the conditions specified in paragraph (2) of
this regulation are prescribed as the conditions which must be complied with before the librarian
or, as the case may be, the archivist makes a copy from any item in the permanent collection of the
library or archive in order to preserve or replace that item in the permanent collection of that library
or archive or in the permanent collection of another prescribed library or archive.

(2) The prescribed conditions are—

(a) that the item in question is an item in the part of the permanent collection maintained by
the library or archive wholly or mainly for the purposes of reference on the premises of
the library or archive, or is an item in the permanent collection of the library or archive
which is available on loan only to other libraries or archives;

(b) that it is not reasonably practicable for the librarian or archivist to purchase a copy of that
item to fulfil the purpose under section 42(1)(a) or (b) of the Act;

(c) that the other prescribed library or archive furnishes a written statement to the effect that
the item has been lost, destroyed or damaged and that it is not reasonably practicable for it
to purchase a copy of that item, and that if a copy is supplied it will only be used to fulfil
the purpose under section 42(1)(b) of the Act; and

(d) that the other prescribed library or archive shall be required to pay for the copy a sum
not less than the cost (including a contribution to the general expenses of the library or
archive) attributable to its production.

Copying by librarian or archivist of certain unpublished works

7.—(1) For the purposes of section 43 of the Act the conditions specified in paragraph (2) of
this regulation are prescribed as the conditions which must be complied with in the circumstances in
which that section applies when the librarian or, as the case may be, the archivist makes and supplies
a copy of the whole or part of a literary, dramatic or musical work from a document in the library
or archive to a person requiring the copy.

(2) The prescribed conditions are—
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(a) that no copy of the whole or part of the work shall be supplied to the person requiring
the same unless he has delivered to the librarian or, as the case may be, the archivist a
declaration in writing, in relation to that work, substantially in accordance with Form B in
Schedule 2 to these Regulations and signed in the manner therein indicated;

(b) that such person is not furnished with more than one copy of the same material; and

(c) that such person is required to pay for the copy a sum not less than the cost (including a
contribution to the general expenses of the library or archive) attributable to its production.

(3) Unless the librarian or archivist is aware that the signed declaration delivered to him pursuant
to paragraph (2)(a) above is false in a material particular, he may rely on it as to any matter he is
required to be satisfied on under section 43 of the Act before making or supplying the copy.

Revocation

8. The Copyright (Notice of Publication) Regulations 1957(2) and the Copyright (Libraries)
Regulations 1957(3) are hereby revoked.

Eric Forth

Parliamentary Under Secretary of State for

Consumer Affairs,

13th June 1989 Department of Trade and Industry

(2) S..1957/865.
(3) S.I 1957/868.
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SCHEDULE 1 Regulation 3

Regulation 3(1) and (3)

PART A

1. Any library administered by—

(a) a library authority within the meaning of the Public Libraries and Museums Act 1964(4)
in relation to England and Wales;

(b) a statutory library authority within the meaning of the Public Libraries (Scotland) Act
1955(5), in relation to Scotland;

(c) an Education and Library Board within the meaning of the Education and Libraries
(Northern Ireland) Order 1986(6), in relation to Northern Ireland.

2. The British Library, the National Library of Wales, the National Library of Scotland, the
Bodleian Library, Oxford and the University Library, Cambridge.

3. Any library of a school within the meaning of section 174 of the Act and any library of a
description of educational establishment specified under that section in the Copyright (Educational
Establishments) Order 1989(7).

4. Any parliamentary library or library administered as part of a government department,
including a Northern Ireland department, or any library conducted for or administered by an agency
which is administered by a Minister of the Crown.

5. Any library administered by—

(a) in England and Wales, a local authority within the meaning of the Local Government Act
1972(8), the Common Council of the City of London or the Council of the Isles of Scilly;

(b) in Scotland, a local authority within the meaning of the Local Government (Scotland) Act
1973(9);

(c) in Northern Ireland, a district council established under the Local Government Act
(Northern Ireland) 1972(10).

6. Any other library conducted for the purpose of facilitating or encouraging the study of
bibliography, education, fine arts, history, languages, law, literature, medicine, music, philosophy,
religion, science (including natural and social science) or technology, or administered by any
establishment or organisation which is conducted wholly or mainly for such a purpose.

Regulation 3(3)

PART B

Any library outside the United Kingdom which is conducted wholly or mainly for the purpose of
facilitating or encouraging the study of bibliography, education, fine arts, history, languages, law,
literature, medicine, music, philosophy, religion, science (including natural and social science) or
technology.

4) 1964 c. 7.
(5) 1955c.27.

(6) S.L 1986/594 (NI 3).
(7 S.L 1989/1008.

8) 1972c. 70.

(9) 1973 c. 65.

(10) 1972 c. 9 (N.L).
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SCHEDULE 2 Regulations 4 and 7

FORM ADECLARATION: COPY OF ARTICLE OR PART OF PUBLISHED WORK

i I3
e BPAITEI D et e e e e men e Lihrary
[Addreas of Elerary|

Plegse wupply e with a copy of!
*the article in the periodical, the purliculars of wlich are [

*the part of the published wark, the particulars of which arg [
reguived by me for the purposes of research or private stody,

I T declare thut-

fab | have not previcuosly been suppled with 4 copy of fhe zmme muaters] by vou or any
ather likrarian;

thl I wil not use Lhe copy except lor research o private slody and will not supply 8 cope
al il 1o amy other person; and

(c) 1o the best of my knowledge no other person with whom T werk or sludy hus mads or
intends oo make, at or about tac same Ume as tlis requesd, o reguest for substantially
the same materdal For substuntially 1the same pomuose.

3. T understand tha! i the declaraion s alse oo materisl paricolie the cope supplicd o
me By v will be an inltinging copy o a1 shall Be liable [or inltinpement of copyrighl as
iU T had made the copy mevsell

...................................................................

¥ [elars whichover 15 ingppropele.
1 Ths meust be the personal sirmaleee of by person makine the request. A slaroped o bepewrdien sippalune, o be
sigmatnte af an apent, s NOT acceplable

FORM BDECLARATION: COPY OF WHOLE OR PART OF UNPUBLISHED WORK
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T
The *Libruman Archivist of e *Libhrary:Archive
[Address of Library/Archive]

Plezs supply me with a copy of
the *wholeTollowing part [particulars of purt] of the Jpurticelars of Lhe unpublisted wark)
required by mae for the purposes ol researeh or privils sludy,

2, T declave tha—

{ad 1 have not previously heen supplied with a copy of the smne material by wow or any
other Lhrarian or archivist;

(b} I will nol use he copy exeepl lor rusvurvh or privale study o will nol supply & copy
al i1 1w any elher pergon; and

(] tothe beat of my knowledos the worl had not been pubished before the docwnent was
deposited in vour *hbrary/archive and the copyriglt owner aas not prohibited copying
af the work.

3. 1 undersland that i the declaralion s (alse inow muleral parteular the copy supplicd to
me by o will be an iofringing copy snd that T shall be liable for inltingement of copyright as
if T had madc the copy mysclf.

TRIpnatre e
Drle e

* Mclcte whichevar i3 inapprooaTiats.
t This must he the persons] signatuee of the porson making che requaest. & stansped or typewrriteen signamre, or the
gipnature o an amenl, 35 SNEFL accepable.

EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations revoke and replace the Copyright (Libraries) Regulations 1957, which were made
under the Copyright Act 1956 (c. 74) (now repealed). These Regulations prescribe the descriptions
of libraries and archives which may, subject to the prescribed conditions, make and supply copies
of copyright works to persons for the purposes of research or private study or to other libraries or
archives requiring copies of such works for reference purposes or to replace lost or damaged items
in their permanent collection where it is not reasonably practicable to purchase the items. A person
requesting copies of copyright works must deliver a signed declaration to the librarian or archivist
to the effect that he requires them for research or private study and, in the case of a request for a
copy of an article in a periodical or of a part of a published work, that his requirement for the same
is not related to any similar requirement of another person.
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These Regulations also prescribe (regulation 3) the descriptions of libraries and archives which may
be supplied with copies of material by a prescribed library or archive.



