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In exercise of the powers conferred on me by section 1 of the Fire Precautions Act
1971(a), I hereby make the following Order:

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Fire Precautions (Factories, Offices, Shops and
Railway Premises) Order 1989 and shall come into force on Ist April 1989.

Interpretation

2.—(1) In this Order-
“the 1971 Act’ means the Fire Precautions Act 1971;
“basement” meansa floor (however described) immediately below the ground floor;
“factory premises” means premises constituting, or forming part of, a factory within
the meaning of the Factories Act 1961(b) and premises to which sections 123(1) and
124 of that Act (application to electrical stations and institutions) apply;
“first floor” means the floor above the ground floor;
“office premises”, “railway premises” and “shop premises” mean (respectively, and
subject to paragraphs (2) and (3) below) office premises, railway premises and shop
premises within the meaning of the Offices, Shops and Railway Premises Act
1963(c), and premises deemed to be such premises for the purposes of that Act, other
than premises consisting of a covered market place in which shop premises are
aggregated.

(2) For the purpose of the definition in paragraph (1) above of “railway premises”, any
reference in section 1(4) of the Offices, Shops and Railway Premises Act 1963 (which
defines “railway premises” in that Act) to a building shall be construed as a reference toa
building within the meaning of the 1971 Act, and accordingly the definition of
“building” in section 90(1) of the Offices, Shops and Railway Premises Act 1963 shall
not have effect for that purpose.

(3) In the definition in paragraph (1) above of “shop premises” the reference to a
covered market place shall be construed as limited to such a place where a market is held
by virtue of a grant from the Crown or of prescription or under statutory authority.

(a) 1971 ¢.40; section | was amended by the Health and Safety at Work etc. Act 1974 (c.37), section 78(2),
and by the Fire Safety and Safety of Places of Sport Act 1987 (c.27), section 1(2).

(b) 1961 c.34.
(c) 1963 ¢.41.



Revocation of designation order

3. The Fire Precautions (Factories, Offices, Shops and Railway Premises) Order
1976(a) is hereby revoked.

Designation of uses of factory, office, shop and railway premises

4. Subject to article 7 below, the following uses ofpremises are hereby designated for
the purposes of section 1 of the 1971 Act (which requires fire certificates for premises put
to designated uses), that is to say—

(a) use as factory premises;
(b) use as office premises;
(c) use as shop premises; and
(d) use as railway premises,

being (in each case) a use of premises in which persons are employed to work.

Premises exempt from requirement for fire certificate

5.—(1) Notwithstanding the provisions of article 4 above, a fire certificate shall not by
virtue of section 1 of the 1971 Act be required for any factory premises, office premises,
shop premises or railway premises in which-

(a) not more than twenty persons are at work at any one time; and
(b) not more than ten persons are at work at any one time elsewhere than on the

ground floor of the building constituting or comprising the premises,
unless one or more of the conditions specified in paragraph (2) below applies to the
premises.

(2) The conditions referred to in paragraph (1) above are-
(a) that the premises are in a building containing two or more sets of premises

which are put to any of the uses designated by article 4 above and the aggregate
of the persons at work at any one time in both or (as the case may be) all those
sets of premises exceeds twenty;

(b) that the premises are in a building containing two or more sets of premises
which are put to any of such uses and in both or (as the case may be) all those
sets of premises the aggregate of the persons at work at any one time elsewhere
than on the ground floor of the building exceeds ten;

(c) that, in the case of factory premises, explosive or highly flammable materials
(other than materials of such a kind and in such a quantity that the fire authority
have determined that they do not constitute a serious additional risk to persons
in the premises in case of fire) are stored or used in or under the premises.

(3) Any reference in this article to persons at work is a reference to any of the following
persons:

(a) an individual who works under a contract of employment or apprenticeship;
(b) an individual who works for gain or reward otherwise than under a contract of

employment or apprenticeship, whether or not he employs other persons;
(c) a person receiving training provided pursuant to arrangements made (whether

before or after the coming into force of section 25 of the Employment Act
1988(b)) under section 2 of the Employment and Training Act 1973(c).

Premises qualifying for exemption by fire authorities from requirement for fire certificate

6.—(1) As respects the uses of premises designated by article 4 above, the premises
described in paragraphs (2) and (3) below in relation to such a use qualify for exemption
by a fire authority under section 5A of the 1971 Act(d) (powers for fire authority to grant

(a) S.I. 1976/2009.
(b) 1988 c.19.
(c) 1973 c.50; section 2 was substituted by section 25 of the Employment Act 1988.
(d)

Section
5A of the Act was inserted by section 1(4) of the Fire Safety and Safety of Places of Sport Act

1987.



exemption in particular cases) from the requirement for a fire certificate in respect of
premises which are put to that use.

(2) In the case of a use of premises as factory premises, office premises or railway
premises, the premises referred to in paragraph (1) above are any premises consisting of
or comprised in-

(a) the ground floor of a building; or
(b) the ground floor and basement of a building; or
(c) the ground floor and first floor of a building; or
(d) the ground floor, first floor and basement of a building in which the basement is

separated from the ground floor by fire-resisting construction.

(3) In the case of a use of premises as shop premises, the premises referred to in
paragraph (1) above are any premises consisting of or comprised in-

(a) the ground floor of a building; or
(b) the ground floor and basement of a building in which the basement is separated

from the ground floor by fire-resisting construction.

(4) For the purposes of paragraphs (2)(d) and (3)(b) above, construction shall be
treated as fire-resisting if, and only if, it is of such a nature as to be capable of providing
resistance to fire for a period of not less than thirty minutes.

Saving for premises to which regulations apply

7. Nothing in this Order shali have effect in relation to-
(a) any railway premises to which regulations under section 12 of the 1971 Act

(regulations about fire precautions) for the time being apply; or
(b) any premises of a description for the time being specified in any regulations

made under the Health and Safety at Work etc. Act 1974(a) which provide for
the issue of fire certificates by the Health and Safety Executive.

Home Office Douglas Hurd
20th January 1989 One of Her Majesty’s Principal Secretaries of State

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order supersedes the Fire Precautions (Factories, Offices, Shops and Railway
Premises) Order 1976, which is revoked by article 3. It makes similar provision for the
designation of those places of work in respect of whicha fire certificate is required by
section 1 of the Fire Precautions Act 1971 and for the exemption of certain premises
from the requirement for a fire certificate, and it makes new provision for the purpose of
enabling fire authorities to exempt premises from that requirement.

Article 4 of the Order designates generally the use of factory, office, shop and railway
premises (as defined in article 2) in which persons are employed to work. Article 5

exempts from certification those premises in which the persons working there at any one
time, including employees, self-employed persons and trainees, do not exceed the
numbers specified in that article. Article 6 specifies the categories of premises which
qualify for exemption bya fire authority from certification. It describes the premises by
reference mainly to their situation within a building, either on the ground floor of the

(a) 1974 ¢.37.



building or on the ground floor and the floor below or the floor above it, and in some
cases by reference to the separation of one floor from another by fire-resisting
construction. Under section 5A of the 1971 Act a fire authority may grant exemptions in
respect of particular premises falling within the descriptions specified.

By virtue of article 7 the Order has no application to any railway premises to which
regulations under the 1971 Act apply or to any premises covered by regulations made
under the Health and Safety at Work etc. Act 1974 which provide for the issue of fire
certificates by the Health and Safety Executive (currently, the Fire Certificates (Special
Premises) Regulations 1976 (S.I. 1976/2003)).
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