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STATUTORY INSTRUMENTS

1990 No. 161

PUBLIC HEALTH, ENGLAND AND WALES
PUBLIC HEALTH, SCOTLAND

The Household Appliances (Noise Emission) Regulations 1990

Made       -      -      -      - 5th February 1990

Laid before Parliament 6th February 1990

Coming into force       -      - 28th February 1990

The Secretary of State, being a Minister designated(1)for the purposes of section 2(2) of the European
Communities Act 1972(2) in relation to measures relating to household appliances which emit noise,
in exercise of the powers conferred on him by that section and of all his oher enabling powers, hereby
makes the following Regulations:—

Citation, commencement and extent

1. These Regulations, which extend to Great Britain, may be cited as the Household Appliances
(Noise Emission) Regulations 1990, and shall come into force on 28th February 1990.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations, unless the context otherwise requires, the following expressions
have the following meanings —

“appliance” means a household appliance consisting of any machine, part of a machine or
installation manufactured principally for use in dwellings, including cellars, garages and other
outbuildings and includes in particular household appliances for upkeep, cleaning purposes,
preparation and strage of foodstuffs, production and distribution of heat and cold and air
conditioning, but excluding —
(i) appliances which are integrated parts of a building or its installations such as equipment

for air conditioning, heating and ventilating (except household fans, cooker hoods and
free-standing heating appliances), oil burners for central heating and pumps for water
supply and for sewage systems;

(ii) equipment components such as motors;
(iii) electroacoustic appliances;

(1) S.I.1987/926
(2) 1972 c. 68
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“batch” means all appliances of the same model or type produced at one operation under
uniform conditions by the same manufacturer;
“the Directive” means Council Directive 86/594/EEC on airborne noise emitted by household
appliances(3);

“harmonised standard” means a standard laid down and adopted by the European
Committee for Standardisation or the European Committee for Electrotechnical
Standardisation or both, on instructions from the Commission of the Communities, in
accordance with Council Directive 83/189/EEC laying down procedure for the provision
of information in the field of technical standards and regulations(4)as amended(5);
“importer” means a person established in a member State who has imported an appliance
into a member State which has been manufactured by a person who is not established
in a member State;
“manufacturer” means a manufacturer of an appliance established in a member State;
“market” means supply by way of sale, lease, hire or hire-purchase, whether as principal
or agent for another; and
“relevant national standard” and “relevant national technical regulations” means
respectively a standard which is applicable, and regulations which are applicable, to the
appliance in question and of which the reference numbers are published —
(a) in the United Kingdom, by the Secretary of State in such manner as he considers

appropriate, or
(b) in another member State.

(2)  Any reference in these Regulations to a numbered regulation is a reference to the regulation
so numbered in these Regulations.

Marketing of appliances

3.—(1)  No manufacturer or importer shall on or after 28th February 1990 market any appliance
manufactured or imported by him in respect of which the requirements of regulation 4 or of the
Directive as implemented in the law of Northern Ireland or in the law of a member State other than
the UnitedKingdom are not satisfied.

(2)  Where a person (“the ostensible supplier”) markets any appliance by supplying the same to
another (“the customer”) under a hire-purchase agreement, conditional sale agreement or credit sale
agreement, and the ostensible supplier:—

(a) carries on the business of financing the acquisition of goods by others by means of such
agreements; and

(b) in the course of that business acquired his interest in the appliance supplied to the customer
as a means of financing its acquisition by the customer from a third person (“the effective
supplier”)

the effective supplier and not the ostensible supplier shall be treated for the purposes of this regulation
as marketing the appliance to the customer and any duty imposed by these Regulations on those
who market any appliance shall accordingly fall on the effective supplier and not on the ostensible
supplier.

(3)  Where a person (“the ostensible supplier”) markets any appliance by supplying the same to
another (“the customer”) under a lease, and the ostensible supplier —

(a) has not previously granted any lease to the customer in respect of that appliance; and

(3) OJNo. L344, 6.12.86, p.24.
(4) OJ No. L109, 26.4.83, p.8.
(5) OJ No. L81, 26.3.88, p.75.
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(b) carries on the business of financing the use of goods by others by means of leases; and
(c) in the course of that business acquired his interest in the appliance supplied to the customer

for the purpose of financing its provision to the customer by a third person (“the effective
supplier”); and

(d) he or his agent either
(i) has not had physical possession of the appliance; or

(ii) has had physical possession of the appliance only for the purpose of passing it to
the customer; and

(e) he or his agent has not modified, overhauled, repaired or restored the appliance;
then the effective supplier and not the ostensible supplier shall be treated for the purposes of this
regulation as marketing the appliance to the customer and any duty imposed by these Regulations
on those who market any appliance shall accordingly fall on the effective supplier and not on the
osensible supplier.

(4)  Where —
(a) paragraph (3) of this regulation has applied in respect of a lease; and
(b) the ostensible supplier grants a further lease of the appliance to the same customer; and
(c) the appliance has remained in the physical possession of the customer since he took

possession of it under the first lease; and
(d) the appliance has not at any time been modified, overhauled, repaired or restored by or on

behalf of the ostensible supplier; then no duty shall be imposed by these Regulations on
the ostensible supplier in relation to the supply by way of that further lease.

Information about airborne noise emitted by appliances

4.—(1)  Where a manufacturer or an importer of an appliance manufactured or imported by him
on or after 28th February 1990 takes any steps to inform any person to whom the appliance is to
be, or may be, marketed of the level of airborne noise emitted by the appliance, the level shall be
determinedin accordance with article 6(1) of the Directive which is set out in the Schedule to these
Regulations.

(2)  The level shall be stated in a manner which is readily understandable by any person to whom
the appliance is to be, or may be, marketed.

(3)  Where a label is attached to the appliance containing technical information other than in
respect of the level of airborne noise emitted by the appliance the level of airborne noise shall be
stated on that label.

Relevant national standard and technical regulations

5.—(1)  The requirement in regulation 4(1) shall be taken to have been satisfied if the requirements
set out in paragraph (2) of this regulation are satisfied.

(2)  The requirements referred to in paragraph (1) of this regulation are that the measurements for
determining the level of airborne noise have been carried out in accordance with —

(a) the relevant national standard incorporating a harmonised standard the reference number
of which has been published in the Official Journal of the Communities; or

(b) the relevant national standard and the relevant national technical regulations the reference
numbers of which have been published in the Official Journal of the Communities in so
far as no harmonised standard exists in the areas covered by such national standard and
regulations.
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Periodic checks

6.—(1)  The Secretary of State may from time to time carry out in Great Britain periodic checks
of appliances which are for the time being held by or on behalf of the manufacturer, importer or other
supplier of the appliances in respect of which steps have been taken to inform any person to whom
te appliances are to be, or may be, marketed of the level of airborne noise emitted by the appliances
in order to ascertain whether the level of airborne noise emitted by the appliances and specified in
that information has been determined in accordance with the requirements of regulation 4 or of te
Directive as implemented in the law of Northern Ireland or in the law of a member State other than
the United Kingdom.

(2)  If the Secretary of State, after checking any appliances under paragraph (1) of this regulation,
is satisfied that the level of airborne noise emitted by the appliances and specified in the information
referred to in paragraph (1) of this regulation has not been determined in accordance with he
requirements of regulation 4 or of the Directive as implemented in the law of Northern Ireland or
in the law of a member State other than the United Kingdom, he may give notice of that fact to the
manufacturer or importer of any of the appliances, or any appliance of the same batch, and such
noice shall specify the matters mentioned in paragraph (3) of this regulation.

(3)  The matters to be specified in a notice given under paragraph (2) of this regulation are as
follows —

(a) the respects in which the level of airborne noise has not been determined in accordance
with the requirements referred to in paragraph (2) of this regulation;

(b) that unless within a specified period the manufacturer or importer takes such steps as are
specified in the notice to ensure that none of the appliances so specified are marketed by
him or any other person he shall within a further specified period take such steps as are so
specified to ensure that the level of airborne noise contained in the information referred
to in paragraph (1) of this regulation in respect of all such appliances is rectified so as to
refer to the level as so determined.

Offences

7.—(1)  Any person who without reasonable excuse contravenes or fails to comply with any of
the provisions of regulation 3(1) or a notice given under regulation 6(2) shall be guilty of an offence
punishable on summary conviction with a fine not exceeding level five on the standard scale.

(2)  Where the commission by any person of an offence under these Regulations is due to the act
or default of some other person, that other person shall be guilty of the offence, and a person may
be charged with and convicted of the offence by virtue of this regulation whether or not proceedings
are taken against the first-mentioned person.

Offences by corporations

8.—(1)  Where an offence under these Regulations committed by a body corporate is proved to
have been committed with the consent or connivance of, or to be attributable to any neglect on the
part of, any director, manager, secretary or other similar officer of the body corporate or any person
purprting to act in any such capacity, he as well as the body corporate shall be deemed guilty of
the offence.

(2)  Where the affairs of a body corporate are managed by its members, paragraph (1) of this
regulation shall apply in relation to the acts and defaults of a member in connection with his functions
of management as if he were a director of the body corporate.
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5th February 1990

Eric Forth
Parliamentary Under-Secretary of State,

Department of Trade and Industry
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SCHEDULE Regulation 4(1)

ARTICLE 6(1) OF COUNCIL DIRECTIVE OF 1ST DECEMBER 1986
ON AIRBORNE NOISE EMITTED BY HOUSEHOLD APPLIANCES

(a) The general test method used to determine the airborne noise emitted by household appliances
must be accurate enough for the measurement uncertainties to produce standard deviations not
exceeding 2 dB in the case of A-weighted sound power levels.
The standard deviations referred to in the first subparagraph shall represent the cumulative
effects of all causes of uncertainty in the measurements, except for variations in the noise level
of the appliance from one test to another.

(b) The general test method referred to in (a) shall be supplemented, for each family of appliances,
by a description of the location, mounting, load and operation of the appliances under test
conditions to simulate normal use and ensure adequate repeatability and reproducibility. The
standard devation of reproducibility must be specified for each family of appliances.

NOTE: “family of household appliances” is defined in Article 2 of the Directive to mean all models
(or types) of various household appliances designed for the same purpose and powered by the same
principal energy source. Generally, a family includes several models (or types).

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations implement Council Directive 86/594/EEC on airborne noise emitted by
household appliances.

1. The Regulations prohibit on or after 28th February 1990 the marketing by a manufacturer
or importer into the European Community of any household appliance in respect of which the
manufacturer or importer has taken steps to inform any person to whom the appliance is to be, or may
be, marketed o the level of airborne noise emitted by it unless the level is determined in accordance
with article 6 of the Directive (regulations 3, 4 and 7).

2. Harmonised standards prepared by the European Committee for Standardisation (CEN) and
the European Committee for Electrotechnical Standardisation (CENELEC) are incorporated by
national standards bodies into relevant national standards the reference numbers of which are
published in each memberState (in the United Kingdom by the Secretary of State). The Regulations
provide that where measurements for determining the level of airborne noise emitted by appliances
have been carried out in accordance with the relevant national standard incorporating a harmonised
standard or in so far as no armonised standard exists in accordance with the relevant national standard
and technical regulations of member States the reference numbers of which have been published in
the Official Journal of the European Communities there shall be a presumption that the stated level of
airborne noise emittedby the appliance satisfies the requirements of the Regulations (regulation 5).

3. The Regulations provide for periodic checks of appliances to be carried out by the Secretary
of State in Great Britain to ensure compliance with the requirements of the Regulations or of the
Directive as implemented in the law of Northern Ireland or of a member State other than the United
Kingom. If such a check shows that the level of airborne noise emitted by the appliances and
specified in the information mentioned in paragraph 1 above has not been determined in accordance
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with such requirements the Secretary of State may give notice of that fact to the manufacturer or
importer. Thenotice will require the manufacturer or importer, unless he withdraws from the market
all appliances specified in the notice, to rectify the information in respect of them (regulations 6
and 7).
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