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The Motor Cycles (Eye Protectors) Regulations 1999

Made - - - - 3rd March 1999

Laid before Parliament 10th March 1999

Coming into force 1st April 1999

The Secretary of State for the Environment, Transport and the Regions, in exercise of the powers
conferred by section 18 of the Road Traffic Act 1988(a), and of all other powers enabling him in
that behalf, and after consultation with representative organisations in accordance with section 
195(2) of that Act, hereby makes the following Regulations:–

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Motor Cycles (Eye Protectors) Regulations 1999
and shall come into force on 1st April 1999.

Interpretation

2. In these Regulations–

(a) “EEA State” means a State which is a contracting party to the Agreement on the
European Economic Area signed at Oporto on 2nd May 1992 as adjusted by the
Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(b);

(b) “eye protector” means an appliance designed or adapted for use with any headgear or by
being attached to or placed upon the head by a person driving or riding on a motor
bicycle and intended for the protection of the eyes;

(c) “motor bicycle” means a two-wheeled motor cycle, whether or not having a side-car
attached, and for the purposes of this definition, where the distance measured between
the centre of the area of contact with the road surface of any two wheels of a motor cycle
is less than 460 millimetres, those wheels shall be counted as one wheel.

Revocation

3. The Regulations specified in the Schedule to these Regulations are hereby revoked.

Prescribed types of authorised eye protector

4.—(1) Subject to paragraph (3), the types of eye protector hereby prescribed as authorised
for use by persons driving or riding (otherwise than in a side-car) on a motor bicycle are–
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(a) O.J. No. L399, 30.12.89, p. 18.
(b) O.J. No. L220, 30.8.93, p. 1.
(c) O.J. No. L276, 9.11.93, p. 11.
(d) O.J. No. L236, 18.9.96, p. 44.

(a) those which conform–

(i) to the requirements relating to Grade X in British Standard BS 4110:1979 and
are marked with that Grade and the number of that standard,

(ii) to the requirements relating to Grades XA, YA or ZA in British Standard BS
4110:1979 as amended by Amendment No. 1 (AMD 3368), Amendment No. 2
(AMD 4060) and Amendment No. 3 (AMD 4630) and are marked with the
number of that standard and the Grade to which they conform, or

(iii) to any other standard accepted by an EEA State, which offers in use levels of
safety, suitability and fitness for purpose equivalent to those offered by the
standards referred to in paragraph (i) or (ii) above, and are marked with a mark
to indicate that standard,

and in each case are marked with an approved certification mark of an approved body
(whether or not they are required to be so marked by the standard in point);

(b) those which comply with the requirements of Council Directive 89/686/EEC(a) of the
21st December 1989 on the approximation of the laws of the Member States relating to
personal protective equipment as amended by Council Directives 93/68/EEC(b) of
22nd July 1993, 93/95/EEC(c) of 29th October 1993 and 96/58/EEC(d) of 3rd
September 1996; or

(c) those which were first used before 1st April 1989 and fulfil all of the following
requirements–

(i) they are fitted with lenses that are designed to correct a defect in sight,

(ii) they transmit 50 per cent or more of the light, and

(iii) they do not fly into fragments if fractured.

(2) For the purposes of this regulation:

(a) an approved certification mark is–

(i) the certification mark of the British Standards Institution; or

(ii) a certification mark which indicates that a conformity assessment equivalent to
that of the British Standards Institution has been undertaken, and

(b) an approved body is–

(i) the British Standards Institution; or

(ii) any body approved by an EEA State to undertake conformity assessments
equivalent to those undertaken by the British Standards Institution.

(3) The types of eye protector prescribed by paragraph (1) are not prescribed as authorised for
use by persons to whom paragraph (4) applies.

(4) This paragraph applies to any person driving or riding on a motor bicycle if–

(a) it is a mowing machine;

(b) it is for the time being propelled by a person on foot;

(c) it is a vehicle brought temporarily into Great Britain by a person resident outside the
United Kingdom which has not remained in the United Kingdom for a period of more
than one year from the date it was last brought into the United Kingdom; or
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(d) that person is in the armed forces of the Crown, is on duty and is wearing an eye
protector supplied to him as part of his service equipment.

Signed by authority of the Secretary of State

Larry Whitty
Parliamentary Under Secretary of State,

Department of the Environment, Transport and the Regions3rd March 1999
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SCHEDULE Regulation 3

REVOCATIONS

(1) (2)
Regulations revoked References

The Motor Cycles (Eye Protectors) Regulations 1985 S.I. 1985/1593
The Motor Cycles (Eye Protectors) (Amendment) Regulations 1987 S.I. 1987/675
The Motor Cycles (Eye Protectors) (Amendment) Regulations 1988 S.I. 1988/1031
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations revoke and consolidate with amendments the Motor Cycles (Eye
Protectors) Regulations 1985 and their amending instruments (the “1985 Regulations”).

Regulation 4 prescribes certain types of eye protectors as authorised for use by persons driving
or riding on a motor bicycle. The eye protectors are so prescribed by reference to–

(a) conformity with certain grades within certain British Standards;

(b) conformity with any other standard accepted by a European Economic Area (“EEA”)
State which offers in use equivalent levels of safety, suitability and fitness for purpose;

(c) conformity with the requirements of Council Directive 89/686/EEC as amended by
Council Directives 93/68/EEC, 93/95/EEC and 96/58/EEC (the relevant technical
specification either being the harmonised European Standard (EN 1938: 1998 Personal
eye protection—Goggles for motorcycle and moped users), or a technical specification
verified as meeting the requirements of the Directive by a body approved to do so under
the Directive); or

(d) in relation to eye protectors first used before 1st April 1989 conformity with the
requirements specified in regulation 4(1)(c).

In the context of (b) “equivalent levels” means levels which are the same or greater in respect
of the factors specified.

An eye protector that conforms to the prescribed British standard or any other standard
accepted by an EEA State must be marked with the relevant standard with which it conforms and
an approved certification mark of an approved body. The 1985 Regulations did not prescribe
types of eye protector by reference to standards accepted by EEA States, or by reference to
Council Directive 89/686/EEC (as amended).

The types of eye protector specified in paragraph (1) of regulation 4 are not prescribed for use
by persons falling within paragraph (4) and no type is prescribed for these persons.

These Regulations have been notified to the European Commission pursuant to Directive 83/
189/EEC of 28th March 1983 laying down a procedure for the provision of information in the
field of technical standards and regulations (O.J. 1983 No. L109, p.9) as amended by Council
Directive 88/182/EEC of 22nd March 1988 (O.J. 1988 No. L81, p.75) and European Parliament
and Council Directive 94/10/EEC of 23rd March 1994 (O.J. 1994 No. L100, p.30). Since
notification to the European Commission in accordance with this procedure, Directive 98/34/EC
of 22nd June 1998 laying down a procedure for the provision of information in the field of
technical standards and regulation (O.J. 1998 No. L204, p.37) has come into force. By virtue of
article 13 and Part A of Annex III to Directive 98/34/EC, Directive 83/189/EEC and its
amendments have been repealed. As the required notification to the European Commission has
already taken place, notification pursuant to the new Directive is not necessary.

The requirements set out in sub-paragraph (1)(b) of regulation 4 apply only to motorcyclists’
goggles. The Personal Protective Equipment (EC Directive) Regulations 1992 (S.I. 1992/3139)
amended by 1993/3074, 1994/2326 and 1996/3039 have the effect of requiring all motorcyclists’
goggles which are placed on the market to meet these requirements.

The requirements for every person driving or riding (otherwise than in a side-car) on a motor
bicycle on a road to wear protective headgear are contained in the Motor Cycles (Protective
Helmets) Regulations 1998 (S.I. 1998/1807).

The British Standards and amendments may be obtained from any outlet operated by the
British Standards Institution (BSI) or by post from BSI at 389 Chiswick High Road, London W4
4AL (Telephone number: 0181 996 9000).

Copies of the Council Directives and Regulations referred to in these Regulations and this
Explanatory Note can be obtained from the Stationery Office.
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