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to Allow Entry) Regulations 2008
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Coming into force - - Ist April 2008

The Secretary of State for Health makes the following Regulations in exercise of the powers
conferred by sections 225(1) to (3) and (7) and 229(2) of the Local Government and Public
Involvement in Health Act 2007(a).

A draft of these Regulations was laid before Parliament in accordance with section 240(6) of the
Local Government and Public Involvement in Health Act 2007 and approved by a resolution of
each House of Parliament.

Citation and commencement

1.—(1) These Regulations may be cited as the Local Involvement Networks (Duty of Services-
Providers to Allow Entry) Regulations 2008.

(2) These Regulations shall come into force on 1st April 2008.

Interpretation

2. In these Regulations—
“the 2006 Act” means the National Health Service Act 2006(b);
“the Act” means the Local Government and Public Involvement in Health Act 2007;
“care home” has the meaning assigned by section 3 of the Care Standards Act 2000(c);
“care services” has the meaning given in section 221(6) of the Act;
“excluded activities” means any activities provided in pursuance of—

(a) the social services functions of a local authority so far as relating to persons aged under
18;

(a) 2007 c.28.
(b) 2006 c.41.
(¢) 2000 c.14.



(b) the functions, in so far as not covered by paragraph (a), conferred on or exercised by a
local authority under the Children Act 1989(a), the Adoption (Intercountry Aspects) Act
1999(b) or the Adoption and Children Act 2002(c); and

(c) the functions, in so far as not covered by paragraph (a), continuing to be exercisable by a
local authority under the Adoption Act 1976(d);

“excluded premises” means—
(a) parts of a care home which are not communal areas;

(b) premises or parts of premises used as residential accommodation for employees of
services-providers;

(c) premises which are occupied by one or more persons as their home and which at least one
of those persons occupies under a tenancy or a licence;

“social services functions”, in relation to a local authority, has the same meaning as in the
Local Authority Social Services Act 1970(e).

Duty of services-providers to allow entry by local involvement networks

3.—(1) A services-provider must allow an authorised representative(f) to—
(a) enter and view, and
(b) observe the carrying-on of activities on,
premises that it owns or controls.
(2) Paragraph (1) does not apply—

(a) in respect of any premises, or parts of premises, if the presence of an authorised
representative on those premises, or those parts of premises, would compromise—

(1) the effective provision of care services, or

(i1) the privacy or dignity of any person;
(b) if the authorised representative does not comply with regulation 5;
(c) inrespect of excluded premises;
(d) to observing the carrying-on of excluded activities;

(e) to entering and viewing premises, or parts of premises, for the purpose of observing the
carrying-on of excluded activities;

(f) in respect of any premises, or parts of premises, at any time when care services are not
being provided on those premises or those parts of premises;

(g) if, in the opinion of the services-provider, the authorised representative in seeking to enter
and view, and observe the carrying-on of activities on, the premises that the services-
provider owns or controls is not acting reasonably and proportionately;

(h) if an authorised representative does not provide the services-provider with evidence that
the representative is authorised in accordance with regulation 4.

(3) Where any premises, or parts of premises, are owned by a services-provider and controlled
by another services-provider, then for the purpose of this regulation the services-provider who
owns those premises, or parts of premises, is to be treated as not being a services-provider.

(a) 1989 c.4l.

(b) 1999 c.18.

(c) 2002 c.38.

(d) 1976 c.36.

(e) 1970 c.42. Section 1A (meaning of “social services functions’) was inserted by section 102(3) of the Local Government Act
2000 (c.22).

(f) See section 225(5) of the Act for the definition of authorised representative.



Authorised representative

4. An individual may be authorised for the purposes of section 225 of the Act only if that
individual is authorised in accordance with arrangements made in pursuance of arrangements
made by a local authority under section 221(1) of the Act.

Viewing and observing activities

5. For the purposes of section 225(4)(b) of the Act, while an authorised representative is on any
premises as a result of a services-provider having complied with a duty imposed under regulation
3(1) the authorised representative must not act in any way that compromises—

(a) the effective provision of care services; or

(b) the privacy or dignity of any person.

Services-provider
6. For the purposes of section 225(7)(e) of the Act, the following persons are prescribed as
services-providers—

(a) a person providing services which are primary medical services for the purposes of the
2006 Act;

(b) a person providing services which are primary dental services for the purposes of the
2006 Act;

(c) aperson providing services which are primary ophthalmic services for the purposes of the
2006 Act;

(d) a person providing services which are pharmaceutical services for the purposes of the
2006 Act; and

(e) a person who owns or controls premises where services referred to in paragraphs (c) or
(d) are provided.

Signed by the authority of the Secretary of State for Health.

Ann Keen
Parliamentary Under-Secretary of State,
27th March 2008 Department of Health



EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

These Regulations impose a duty on services-providers requiring them to allow authorised
representatives of local involvement networks to enter and view certain premises owned or
controlled by certain services-providers and to allow authorised representatives to observe the
carrying-on of certain activities on such premises.

Regulation 3 sets out the duty to be imposed on services-providers. In particular it sets out that
the duty is not to apply—

- if the presence of an authorised representative would compromise the effective
provision of care services or the privacy or dignity of any person;

- to activities provided as part of a local authority’s functions relating to or concerning
persons aged under 18;

- to non-communal areas of care homes and certain types of residential accommodation;

- to premises or any parts of premises when care services are not being provided on those
premises or parts of premises; and

- if in the opinion of the services-provider, the authorised representative in seeking to
enter and view the premises and observe the carrying-on of activities is not acting
reasonably and proportionately.

Regulation 5 provides that whilst an authorised representative is on premises owned or
controlled by a services-provider in accordance with these Regulations then the authorised
representative must not compromise the provision of care services or the privacy or dignity of any
person.

Section 225(7) of the Local Government and Public Involvement in Health Act 2007 (c. 28) sets
out the meaning of “services-provider” for the purposes of that section. Regulation 6 sets out
additional persons who are to be services-providers for the purposes of section 225 and who will
therefore have to comply with the duty to allow authorised representatives to enter and view the
premises that they own or control and to view activities carried-on on those premises.

A full Impact Assessment has been produced for this instrument and copies are available from
the PPI Policy Team, Room 502A, Skipton House, 80 London Road, London SE1 6LH (email —
ppimailbox@dh.gsi.gov.uk).
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