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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by sections 4 and 232(3) of the 
Planning Act 2008(a), makes the following Regulations: 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Infrastructure Planning (Fees) Regulations 2010 and 
shall come into force on 1st March 2010. 

Interpretation 

2.—(1) In these Regulations— 
“the Act” means the Planning Act 2008; 
“applicant” means an applicant for an order granting development consent or a person who 
proposes to apply for such an order; 
“application” means an application for an order granting development consent; 
“Examining authority” means the Panel or single Commissioner appointed to examine the 
application; 
“hearing” has the same meaning as in section 95(2); 

(2) In these Regulations any reference to a section is a reference to a section of the Act. 
(3) In these Regulations any reference to the receipt by the Commission of a payment by way of 

a fee is a reference to the Commission having received cleared finds in respect of the full amount 
of the fee. 

(4) In these Regulations any reference to a failure to pay a fee is a reference to the Commission 
not having received cleared funds in respect of the full amount of the fee or having received 
payment of the full amount by cheque which has subsequently been dishonoured. 

Fee in respect of authorisation under sections 52 and 53 

3.—(1) The Commission must charge a fee of £1,000 in relation to each of the following 
requests— 
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(a) a request for authorisation under section 52(2) (obtaining information about interests in 
land); 

(b) a request for authorisation under section 53(1) (rights of entry). 
(2) The fee must be paid at the same time that the request is made. 
(3) If the applicant fails to pay the fee the Commission need not consider the request until 

payment is received by the Commission. 

Fee in respect of venue costs 

4.—(1) Where the applicant does not provide a venue for a hearing the Commission may charge 
a fee in respect of the venue costs. 

(2) In paragraph (1) “venue costs” means— 
(a) where the Commission causes a hearing to be held, the costs reasonably incurred by the 

Commission in respect of that hearing; or 
(b) where the Commission makes arrangements for a hearing to be held but it does not take 

place, the costs reasonably incurred by the Commission in respect of those arrangements. 
(3) The Commission must notify the applicant in writing of the amount of the fee. 
(4) The fee must be received by the Commission within the period of 28 days beginning with the 

date of the notice referred to in paragraph (3). 
(5) If the applicant fails to pay the fee within the period specified in paragraph (4), the 

Commission need take no further steps in relation to the application until payment has been 
received by the Commission. 

Fee to accompany an application 

5.—(1) The Commission must charge the applicant a fee in respect of the decision by the 
Commission under section 55 (acceptance of applications) whether or not to accept the 
application. 

(2) The fee payable is £4,500. 
(3) The fee must be paid at the same time that the application is made. 
(4) If the applicant fails to pay the fee, the Commission need not consider the application until 

payment is received by the Commission. 

Fee in respect of the initial decision 

6.—(1) Following a decision under section 61 (initial choice of panel or single commissioner) 
the Commission must notify the applicant in writing, as soon as reasonably practicable, of the pre-
examination fee. 

(2) The pre-examination fee is— 
(a) where a single Commissioner will handle the application, £13,000; 
(b) where a Panel of three Commissioners will handle the application, £30,000; 
(c) where a Panel of more than three Commissioners will handle the application, £43,000. 

(3) The pre-examination fee must be received by the Commission within the period of 28 days 
beginning with the date of the notice referred to in paragraph (1). 

(4) If the applicant fails to pay the pre-examination fee within the period specified in paragraph 
(3), the Commission need take no further steps in relation to the application until payment has 
been received by the Commission. 
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Fee in respect of handling an application 

7.—(1) The Commission must charge the applicant a fee in respect of the Examining authority’s 
handling of the application. 

(2) The fee payable is— 
(a) an initial payment calculated in accordance with regulation 8; and 
(b) a final payment calculated in accordance with regulation 9. 

Initial payment in respect of the handling of an application 

8.—(1) Following the preliminary meeting under section 88 (initial assessment of issues, and 
preliminary meeting) the Commission must, as soon as reasonably practicable, give the applicant 
notice in writing of— 

(a) the number of estimated relevant days; 
(b) whether the application is to be handled by a Panel or a single Commissioner, and if a 

Panel, the number of Commissioners who are to be appointed; and 
(c) the initial payment. 

(2) In this regulation— 
“estimated relevant day” means a day estimated by the Examining authority as required for 
examining the application; 
“initial payment” in relation to a notice under paragraph (1) means— 
(a) where the examination is to be handled by a single Commissioner, £615 for each 

estimated relevant day; 
(b) where the examination is to be handled by a Panel or three Commissioners, £1,340 for 

each estimated relevant day; 
(c) where the examination is to be handled by a Panel of more than three Commissioners, 

£2,040 for each estimated relevant day. 
(3) The initial payment must be received by the Commission within the period of 28 days 

beginning with the date of the notice referred to in paragraph (1). 
(4) If the applicant fails to pay the initial payment within the period specified in paragraph (3), 

the Commission need take no further steps in relation to the application until payment has been 
received by the Commission. 

Final payment in respect of the handling of an application 

9.—(1) Following notification of the completion of the examination under section 99 
(completion of Examining authority’s examination of application) the Commission must, as soon 
as reasonably practicable, give the applicant notice in writing of the final payment. 

(2) The final payment is— 
(a) where a single Commissioner has examined the application, £1,230 for each relevant day; 
(b) where a Panel of three Commissioners has examined the application, £2,680 for each 

relevant day; 
(c) where a Panel of more than three Commissioners has examined the application, £4,080 

for each relevant day; 
less the initial payment referred to in regulation 8. 

(3) In this regulation “relevant day” means a day on which the Examining authority examined 
the application, in the period beginning with the start day referred to in section 98(2) (timetable for 
examining, and reporting on, application) and ending with the completion of the examination. 

(4) The final payment must be received by the Commission within the period of 28 days 
beginning with the date of the notice referred to in paragraph (1). 
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(5) If an applicant fails to pay the final payment within the period specified in paragraph (4) the 
Commission may— 

(a) extend the deadline for deciding the application by the extended period; or 
(b) where the Secretary of State is deciding the application by virtue of section 74(2) or 

83(2)(b), extend the deadline for report to the Secretary of State by the extended period. 
(6) Where the Commission extends the deadline under paragraph (5), the timetable under 

section 98(3) or 107 shall be extended accordingly. 
(7) In paragraph 5(b) “extended period” means the period beginning with the day after that on 

which the final payment should have been received in accordance with paragraph (4) and ending 
with that on which the final payment is received. 

Direction made under section 35 

10. Regulations 5 and 6 shall not apply in relation to any application for consent or authorisation 
which is treated as an application for an order granting development consent pursuant to a 
direction made by the Secretary of State under section 35(4) (directions in relation to projects of 
national significance). 

Intervention by the Secretary of State under section 112 

11. These Regulations shall apply in relation to an application where the Secretary of State 
directs that the application is referred to the Secretary of State and the Secretary of State 
discharges the function of examining the application by directing the Commission under section 
113(3)(a). 
 
Signed by the authority of the Secretary of State for Communities and Local Government 
 
 Ian Austin 
 Parliamentary Under Secretary of State 
25th January 2010 Department for Communities and Local Government 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

The Planning Act 2008 (“the Act”) provides for the granting of an order for development consent 
for development which is or forms part of a nationally significant infrastructure project. 
Development consent is required for certain types of energy, water, waste water, transport and 
waste projects. The Act also establishes the Infrastructure Planning Commission (“the 
Commission”) which is responsible for examining, and in most cases, determining applications for 
development consent. Section 4 of the Act enables the Secretary of State to make regulations for 
the charging of fees by the Commission in relation to the performance of any of its functions. 

These Regulations make provision for the payment of fees by an applicant or potential applicant, 
to the Commission in respect of handling applications made under the Act. The Regulations 
specify the circumstances in which a fee may be charged, the amount payable and the effect where 
the fee is not received by the Commission. The Regulations also ensure the Commission can 
charge: 

 fees (except for those under regulations 5 and 6) in respect of any application which is 
subject to a direction by the Secretary of State under section 35 of the Act (regulation 10); 
and 

 fees where a direction is made by the Secretary of State under section 113(3)(a) of the 
Act (regulation 11). 

Provision is made for payment of a fee in relation to requests under sections 52 and 53 of the Act 
(regulation 3). In relation to an application for an order granting development consent a fee is 
payable on submission of the application (regulation 5), once the Examining authority is appointed 
(regulation 6), at the start of the examination of the application by the Commission (regulations 7 
and 8) and on completion of examination (regulation 9). The fees paid during examination 
comprise of two payments which include the cost of the examination of the application as well as 
the costs of the decision following the examination. The rates set out in these regulations are based 
on a daily rate which normally accumulates for each day in the examination period (generally 
excluding weekends and public holidays), with 50% of the overall estimated fee paid at the start of 
the examination. Further fees are payable where the applicant does not provide the venue facilities 
for any hearing required in relation to the application for an order granting development consent; 
the Regulations make provision for payment, by the applicant, of the costs reasonably incurred by 
the Commission (regulation 4). 

An impact assessment has been prepared in relation to these Regulations. This assessment has 
been placed in the library of each House of Parliament and copies may be obtained from the 
Nationally Significant Infrastructure Division, Department of Communities and Local 
Government, Eland House, Bressenden Place, London, SW1E 5DU (telephone 0303 444 1613). 
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