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SCHEDULE 4 Regulation 33(2) and (3), 34(2)

PERIODIC FEES FOR LICENCES

PART 1
Interpretation

1. In this Schedule—
“anthroposophic product” means a medicinal product prepared in accordance with the methods
of anthroposophic medicine which is sold or supplied as an anthroposophic product and is so
described by the person who sells or supplies that medicinal product;
“derivative”, in relation to a limited use drug or a new active substance, means a medicinal
product—
(a) which contains the same active ingredient or combination of active ingredients as that

drug or substance but which is either—
(i) a different dosage form of that drug or substance; or
(ii) of the same dosage form as, but of a different strength of active ingredient to, or of

a different combination of active ingredients to, that drug or substance; and
(b) in respect of which an application for a marketing authorization was made before

the determination of the application for the marketing authorization for that drug or
substance;

“general sale list medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product,
a herbal remedy or a homoeopathic medicinal product) of a description or falling within a class
specified in an Order made under section 51(1) (general sale lists) of the Act;
“limited use drug” means a medicinal product in respect of which an application for a
marketing authorization has been submitted, to which point 6 of Part II of Annex I to the 2001
Directive applies or which is in respect of an orphan medicinal product;
“lower fee” means the periodic fee payable—
(a) where the medicinal product has not been manufactured or imported into the United

Kingdom during the period of 12 months preceding the commencement of the relevant
fee period; or

(b) in relation to a medicinal product that has been manufactured or imported into the United
Kingdom during the period referred to in (a) above, where the value of the product sold
or supplied during that period did not exceed £1,000; and

(c) in relation to a prescription only product, where the authorization holder has notified
the licensing authority that the medicinal product to which the marketing authorization
relates, is not expected to be manufactured, or imported into the United Kingdom during
the relevant fee period; or

(d) in relation to a pharmacy medicine or a general sale list medicine, the periodic fee payable
during the relevant fee period;

“new active substance” means a medicinal product which is not a limited use drug and which
contains an active ingredient which has not previously been included as an active ingredient
in a medicinal product in respect of which a marketing authorization (other than a product
licence of right) has been granted in the five years preceding 31st December in the fee period
preceding the relevant fee period;
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“pharmacy medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product, a
herbal remedy or a homoeopathic medicinal product) which is neither a prescription only
medicine nor a general sale list medicine;
“prescription only medicine” means a medicinal product (not being an anthroposophic product,
a herbal remedy, a homoeopathic product, a new active substance or a derivative of a new
active substance) of a description or falling within a class specified in an Order made under
section 58(1) (medicinal products on prescription only) of the Act;
“reduced rate fee” means the periodic fee payable in relation to a prescription only medicine
where the total value of the product which is sold or supplied in the relevant fee period does
not exceed £35,000;
“standard fee” means the periodic fee payable in relation to a prescription only medicine where
the total value of the product which is sold or supplied in the relevant fee period exceeds
£35,000; and
“total value of the product” means the amount calculated in accordance with Part 2 of this
Schedule.

PART 2
Value of the Product Sold or Supplied

Determining the total value of the product

2. For the purposes of this Schedule, the “total value of the product” means, the gross value at
manufacturer’s prices of all medicinal products to which the authorization relates that are sold or
supplied in the United Kingdom by the holder of that authorization during a period of 12 months
preceding the commencement of the relevant fee period.

Manufacturer’s prices

3. For the purposes of paragraph 2 manufacturer’s prices means—
(a) for products manufactured or obtained, sold or supplied by the authorization holder to

wholesalers or to distributors or assemblers named in the marketing authorization, which
that holder has manufactured or obtained from the manufacturer, the prices charged for
the supply;

(b) for products sold or supplied by the authorization holder to retailers, which that holder has
manufactured or obtained from the manufacturer, the prices which, in the opinion of the
licensing authority, the authorization holder would have charged, in accordance with the
practice prevailing during the relevant year, to a wholesaler of the product; or

(c) for products sold or supplied by the authorization holder which that holder has neither
manufactured nor obtained from the manufacturer, the price which he paid for the supply.

Information requirements

4.—(1)  The authorisation holder shall determine the total value of product sold or supplied
in accordance with paragraphs 2 and 3 and provide such information to the licensing authority if
required to do so.

(2)  The licensing authority may additionally require an auditor’s certificate verifying the
authorisation holder’s determination of the value of products sold or supplied.
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(3)  If an auditor’s certificate has not been provided to the licensing authority within one month
of it being required, or such longer period that the authority may allow, the periodic fee shall be
calculated in accordance with sub-paragraph (4).

(4)  The periodic fees for the relevant fee period in question shall be equal to the fee provided for
in paragraphs 10 and 13 of Part 3 of this Schedule or, such lesser sum as the licensing authority may
specify in a written notice served on the authorization holder.

PART 3
Periodic Fees for Marketing Authorizations and Licences

Marketing authorizations

5. Unless paragraphs 6 to 10 apply, the fee payable under regulation 33(3) in connection with the
holding of a marketing authorization relating to a medicinal product of a kind described in column
1 of the following table is the applicable fee specified in the corresponding entry in column 2 of
that table.

Periodic fees for holding marketing authorization

Column 1

Type of Medicinal Product

Column 2

Fee payable
1. New Active Substance £23,025

2. Parallel Import £300

3. Others

(a) Any product (not being a derivative of a new active substance)
in respect of which a marketing authorization has been granted in
consequence of a complex application submitted on or after 1st April
1989

£9,481

(b) Prescription Only Medicine

(i) Standard Fee £2,371

(ii) Reduced Rate Fee £1,183

(iii) Lower Fee £300

(c) Pharmacy £300

(d) General Sale List £300

(e) Herbal remedy £75

(f) Traditional herbal registrations £75

(g) National homoeopathic product £75

(h) Homoeopathic or anthroposophic product which is the subject of a
licence of right

£75
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Marketing authorization: where Part 2 of the Act applies

6. In the case of an article or substance to which Part II of the Act applies by virtue of the
Medicines (Surgical Materials) Order 1971(1), the fee payable under regulation 33(3) in connection
with the holding of a marketing authorization or licence is £300.

Marketing authorization: derivatives

7. Unless paragraph 8 applies, where a marketing authorization is held in respect of a derivative
of a new active substance, the fee payable under regulation 33(3) is—

(a) £9,481 where the medicinal product to which the authorization relates has a different route
of administration from that of the new active substance; or

(b) £6,400 in any other case.

Number of fee periods

8.—(1)  The fee specified in—
(a) paragraph 5 for a new active substance; and
(b) in paragraph 7 for a derivative of a new active substance,

is only payable for the five relevant fee periods following that in which the marketing authorization
is granted.

(2)  The fee payable in accordance with entry 3(a) of the table set out in paragraph 5 is only
payable for the three relevant fee periods following the year beginning 1st April during which the
marketing authorization is granted.

(3)  Where a marketing authorization is surrendered and at the same time another marketing
authorization held by the authorization holder is varied so as to include in that other authorization
the provisions of the first authorization, the fee payable—

(a) for the five relevant fee periods following the fee period during which the marketing
authorization is granted is the fee specified at entry 1 of the table set out in paragraph 5,
where the first authorization relates to a new active substance;

(b) in all other cases, for each fee period mentioned in sub-paragraph (2), is the fee specified
at entry 3(a) of that table.

(4)  In respect of fee periods following those referred to in sub-paragraphs (1) to (3) of this
paragraph, the periodic fees are the appropriate fees for the kind of medicinal product in question
specified in entries 3(b), (c) or (d) of the table set out in paragraph 5.

(5)  In connection with the holding of a marketing authorization in respect of a limited use drug
or a derivative of a limited use drug—

(a) where the total value of the product sold or supplied exceeds £200,000, until the expiry
of the five relevant fee periods following the fee period during which the marketing
authorization was granted, the periodic fee payable is the fee that would be payable if the
drug were, respectively, a new active substance or a derivative of a new active substance;

(b) where the total value of the product sold or supplied does not exceed £200,000 or where a
periodic fee has been payable in respect of the limited use drug or derivative of a limited
use drug for five relevant fee periods following the fee period during which the marketing
authorization was granted, the periodic fee payable is the fee payable in respect of a

(1) S.I. 1971/1267; Part II of the Act is applied by Article 3 of the Order which has been amended by S.I. 1994/3119, 2004/1031
and 2006/2407.
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prescription only medicine in accordance with entry 3(b)(i) of the table set out in paragraph
5.

Authorisation for two or more kinds of medicinal product

9. Where a marketing authorization relates to any two or more medicinal products of a kind
described in entries 3(b), (c) or (d) of column 1 of the table in paragraph 5, the fee payable under
regulation 33(3) shall be the lower of the fee specified as corresponding to those entries in column
2 of that table.

Reduced fees

10. Where a reduced rate fee or a lower fee may be payable in respect of any relevant fee period
and an authorization holder does not submit information about the total value of the product sold
or supplied in relation to the relevant calendar year to the satisfaction of the licensing authority, the
periodic fee payable shall, where applicable, be the standard fee for each description of medicinal
product in respect of which a marketing authorization is held by the authorization holder.

Manufacturer’s licences or manufacturing authorisations

11.—(1)  Unless sub-paragraph (3) applies, the fee payable under regulation 33(3) in connection
with the holding of a manufacturer’s licence is £457.

(2)  The fee payable under regulation 33(3) in connection with the holding of a manufacturing
authorisation is £457.

(3)  The fee payable under regulation 33(3) in connection with the holding of a manufacturer’s
licence which relates to the import of exempt imported products from a third country is the fee
payable in accordance with sub-paragraph (1) and an additional amount calculated in accordance
with paragraph 15.

Wholesale dealer’s licences

12.—(1)  Subject to sub-paragraph (2) and to paragraphs 13 and 16, the fee payable under
regulation 33(3) in connection with the holding of a wholesale dealer’s licence is £281.

(2)  The fee payable under regulation 33(3) is £168 where the wholesale dealer’s licence—
(a) relates to anything done in a registered pharmacy by or under the supervision of a

pharmacist and amounts to wholesale dealing, where such dealing constitutes no more
than 15% of the total value of the sale of authorised medicinal products carried on at that
pharmacy;

(b) does not relate to anything done in a registered pharmacy, where the total value of the sale
by way of wholesale dealing in authorised medicinal products does not exceed £35,000; or

(c) relates to general sale list medicines only.
(3)  For the purposes of sub-paragraph (2), the total value shall be calculated in accordance with

Part 2 of this Schedule and the references to “marketing authorization” and “authorization holder”
in Part 2 shall be interpreted as if they were references to “wholesale dealer’s licence” and “licence
holder”, respectively.

Wholesale dealer’s licences: evidence

13. Where in respect of any relevant fee period, the holder of a wholesale dealer’s licence does not
submit evidence of turnover in relation to the relevant fee period to the satisfaction of the licensing
authority, the periodic fee payable shall be the fee prescribed in paragraph 12(1).
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Wholesale dealer’s licences: exempt imported products

14. The fee payable under regulation 33(3) in connection with the holding of a wholesale dealer’s
licence which relates to exempt imported products is the fee payable in accordance with paragraphs
12 and 13 and an additional amount calculated in accordance with paragraph 15.

Additional amount for manufacturer’s licences and wholesale dealer’s licences which relate
to exempt imported products

15.—(1)  The additional amount referred to in paragraph 11(3) and 14 in relation to any fee
period shall be the fee specified in the entry in column 2 of the following table corresponding to the
estimated number of special import notices for that fee period specified in column 1.

Additional periodic fee in connection with exempt imported products

Column 1

Number of special import notices

Column 2

Additional amount
1 to 20 £126

21 to 100 £505

101 to 1,000 £2,020

1,001 to 5,000 £10,100

5,001 to 20,000 £25,250

20,001 to 50,000 £50,500

50,001 to 100,000 £101,000

100,001 or more £151,500

(2)  For the purposes of this paragraph, the estimated number of special import notices for any
fee period shall be the number notified in writing to the licence holder by the licensing authority
before the start of that fee period as the number of such notices which the authority estimate will be
given by the holder during the fee period.

Clinical trial authorisations

16. The fee payable under regulation 34(2) in connection with the holding of a clinical trial
authorisation is £342.

Traditional herbal registrations

17. The fee payable under regulation 33(3) in connection with the holding of a traditional herbal
registration is £75.
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PART 4
Types of Marketing Authorization for which only One Periodic Fee is Payable

Parallel import licences

18. In a case where a parallel import licence has been granted by the licensing authority the
periodic fee relating to that licence is payable once only.
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