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At the Court at Windsor Castle, the 28th day of April 2014 

Present, 

The Queen’s Most Excellent Majesty in Council 

Her Majesty, in exercise of the powers conferred upon Her by paragraphs 8, 9 and 14 of Schedule 

6 to the Marriage (Same Sex Couples) Act 2013(a), is pleased, by and with the advice of Her 

Privy Council, to make the following Order. 

In accordance with paragraph 13(1) of Schedule 6 to that Act a draft of the statutory instrument 

containing the Order in Council has been laid before, and approved by a resolution of, each House 

of Parliament. 

Citation, commencement, and extent 

1.—(1) This Order may be cited as the Overseas Marriage (Armed Forces) Order 2014 and 

comes into force on 3rd June 2014. 

(2) This Order does not extend to Northern Ireland. 

Interpretation 

2. In this Order— 

“the Act” means the Marriage (Same Sex Couples) Act 2013; 

“relevant governing authority” means the person or persons recognised by members of a  

religious organisation as competent for the purpose of giving consent for the purposes of this 

Order. 

Countries or territories in which armed forces marriages may take place 

3. The marriage of two people may be solemnized in a country or territory outside the United 

Kingdom in the presence of an authorised person where— 

(a) the authorised person is satisfied that the conditions set out in paragraph 8(2) of Schedule 

6 to the Act are met; and  

                                                                                                                                            
(a) 2013 c. 30. 
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(b) in the case of a marriage of a same sex couple, the marriage takes place in a country or 

territory referred to in article 5. 

Relevant part of the United Kingdom 

4. For the purposes of paragraph 8(2)(b) of Schedule 6 to the Act the relevant part of the United 

Kingdom is the part nominated by the parties under article 6(3)(c). 

Countries or territories in which the marriage of same sex couples may take place 

5. The countries or territories in which two people of the same sex may marry each other in the 

presence of an authorised person are those countries or territories which have notified the 

Secretary of State in writing that there is no objection to such marriages taking place in that 

country or territory and have not subsequently revoked that notice. 

Notice of intended marriage 

6.—(1) Before any marriage can be solemnized under this Order, one of the parties to the 

proposed marriage must give notice of the parties’ intention to marry to his or her commanding 

officer. 

(2) The notice under paragraph (1) may only be given by a party to the proposed marriage who 

falls within one of the descriptions in paragraph 8(2)(a) of Schedule 6 to the Act. 

(3) A notice under paragraph (1) must contain the following information—  

(a) in respect of each of the parties to the proposed marriage— 

(i) forenames; 

(ii) surname; 

(iii) nationality; 

(iv) date of birth; 

(v) gender; 

(vi) address or place of residence; 

(vii) whether he or she has previously been a civil partner or married; 

(b) in respect of each of the parties to the proposed marriage who falls within one of the 

descriptions in paragraph 8(2)(a) of Schedule 6 to the Act— 

(i) where that person is a member of Her Majesty’s forces serving in the country or 

territory in which the marriage is proposed to take place, the name and location of 

the unit in which that person is serving;   

(ii) where that person is a relevant civilian employed in that country or territory, the 

name and location of the post where that person is employed;  

(iii) where the person falls within the description in paragraph 8(2)(a)(iii) of Schedule 6 

to the Act (but does not fall within either paragraph (i) or (ii) above), the information  

referred to in (as the case may be) paragraphs (i) or (ii) above about each of that 

person’s parents who falls within the description in paragraph 8(2)(a)(i) or (ii) of that 

Schedule; 

(c) the relevant part of the United Kingdom which must be either England and Wales or 

Scotland which the parties have jointly nominated as the relevant part of the United 

Kingdom for the purposes of the marriage. 

(4) The commanding officer must display in a conspicuous place, in the vicinity of the place 

where the marriage is to be solemnized for a period of 14 days immediately preceding the day of 

the solemnization of the marriage to which the notice relates— 

(a) a true copy of the notice of intended marriage; and  
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(b) the contact details of the person to whom any information should be sent that the 

conditions specified in paragraph  8(2) of Schedule 6 to the Act in respect of the proposed 

marriage are not met. 

Certificate of Commanding Officer 

7.—(1) Before any marriage can be solemnized under this Order, there is to be produced to the 

authorised person in whose presence the marriage is to be solemnized a certificate signed by or on 

behalf of the commanding officer notified under article 6 that states that the conditions specified in 

paragraph 8(2) of Schedule 6 to the Act are met. 

(2) If any information is brought to the attention of the commanding officer that the conditions 

specified in paragraph 8(2) of Schedule 6 to the Act are not met, the certificate under paragraph 

(1) shall not be signed until the commanding officer has carried out such inquiries as he sees fit.  

Consent to marriage 

8.—(1) Where either party to the proposed marriage is under the age of 18 and the parties have 

jointly nominated England and Wales as the relevant part of the United Kingdom then the same 

consent is required as would be required in respect of a marriage solemnized in England and 

Wales on the authority of a superintendent registrar under Part 3 of the Marriage Act 1949(a). 

(2) The authorised person in whose presence the marriage is to be solemnized may dispense 

with the requirement to obtain consent if the authorised person is satisfied that it cannot be 

obtained because of the absence, inaccessibility or disability of the person whose consent is so 

required. 

Solemnization of marriage 

9.—(1) Every marriage under this Order must be solemnized in the presence of two or more 

witnesses none of whom may be the authorised person in whose presence the marriage is 

solemnized. 

(2) Where it would otherwise not be stated or indicated in the course of the ceremony that 

neither of the parties to the marriage knows of any lawful impediment to their marriage, then, in 

some part of the ceremony and in the presence of the authorised person and witnesses, each of the 

parties is to declare— 

“I solemnly declare that I know not of any lawful impediment why I A.B (or C.D.) may not be 

joined in matrimony to C.D. (or A.B.)”. 

(3) As an alternative to the declaration set out in paragraph (2) the persons contracting the 

marriage may make the requisite declaration either— 

(a) by saying “I declare that I know of no legal reason why I (name) may not be joined in 

marriage to (name)”; or 

(b) by replying “I am” to the question put to them successively “Are you (name) free 

lawfully to marry (name)”. 

(4) Where it would otherwise not be stated by each of the parties in the course of the ceremony 

that they take the other as husband or wife then, in some part of the ceremony and in the presence 

of the authorised person and witnesses, each of the parties is to say to the other— 

“I call upon these persons here present to witness that I A.B. (C.D) take you (or thee) C.D. (or 

A.B.) to be my lawful wedded wife (or husband)”. 

(5) As an alternative to the words of the contract set out in paragraph (4) the persons to be 

married may say to each other— 

  “I (name) take you (or thee) (name) to be my wedded wife (or husband)”. 

                                                                                                                                            
(a) 1949 c  76. 
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Description of relevant civilian 

10. For the purposes of paragraph 12(2) of Schedule 6 to the Act, the prescribed description of a 

civilian subject to service discipline is one who performs in support of Her Majesty’s forces any of 

the following functions: administrative, executive, judicial, clerical, typing, duplicating, machine 

operating, paper keeping, managerial, professional, scientific, experimental, technical, industrial 

or labouring functions. 

Religious services at forces marriages of opposite sex couples 

11. The marriage of an opposite sex couple under this Order may be solemnized according to the 

rites or usages of a religious organisation if the authorised person in whose presence the marriage 

would be solemnized has agreed to conduct the marriage according to those rites or usages and has 

the consent of the relevant governing authority of that religious organisation to do so. 

Religious services at forces marriages of same sex couples 

12. The marriage of a same sex couple under this Order may be solemnized according to the 

rites or usages of a religious organisation (other than the Church of England or Church in Wales) 

if — 

(a) the relevant governing authority of that religious organisation has given written consent 

to the Secretary of State under this Order for marriages of same sex couples; and 

(b) the authorised person in whose presence the marriage would be solemnized has agreed to 

conduct the marriage according to those rites or usages and has the consent of that 

relevant governing authority to do so.  

 

 

 

 Richard Tilbrook 

 Clerk of the Privy Council 

 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Order) 

Schedule 6 of the of the Marriage (Same Sex Couples) Act 2013 empowers Her Majesty, by Order 

in Council, to make provision for two people to marry in countries or territories outside the United 

Kingdom where one of the proposed parties to the marriage is a member of Her Majesty’s armed 

forces serving in the country or territory or is a person subject to service discipline, or is a child of 

such a person and whose home is with them. The Order extends to England and Wales and 

Scotland but not Northern Ireland. Article 5 provides that marriages of same sex couples may take 

place in countries or territories which have confirmed there is no objection to such marriages 

taking place.  

Article 6 sets out the particulars to be contained in the notice of intended marriage and further 

provides for the display of the notice of intended marriage. Article 7 requires a certificate to be 

signed by the commanding officer that the parties satisfy the conditions to marry pursuant to 

Schedule 6 to the Act. Article 8 sets out the consents which may be required. Article 9 provides 

for certain formalities for solemnization of the marriage. Article 10 sets out the descriptions of 

civilians who may be eligible to marry pursuant to the Order. Article 11 permits the use of 

religious services at forces marriages of opposite sex couples. Article 12 permits the use of 

religious services at forces marriages of same sex couples other than the Church of England or 

Church in Wales subject to the consent of the governing authority of the religious organisation 

concerned and the agreement of the person conducting the solemnization.  
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