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WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2004 No. 1729

The Education (School Teachers'
Qualifications) (Wales) Regulations 2004

Name, commencement and application

1. These Regulations are called the Education (School Teachers' Qualifications) (Wales)
Regulations 2004 and come into force for the purposes of this regulation and regulations 2, 3 and
8 on the day after the day on which these Regulations are made and for all other purposes on 1st
September 2004.

2. These Regulations apply in relation to Wales.

Interpretation

3.—(1)  In these Regulations —
“the 1959 Regulations” (“Rheoliadau 1959”) means the Schools Regulations 1959(1);
“the 1982 Regulations” (“Rheoliadau 1982”) means the Education (Teachers) Regulations
1982(2);
“the 1989 Regulations” (“Rheoliadau 1989”) means the Education (Teachers) Regulations
1989(3);
“the 1993 Regulations” (“Rheoliadau 1993”) means the Education (Teachers) Regulations
1993(4);
“the 1999 Regulations” (“Rheoliadau 1999”) means the Education (Teachers' Qualifications
and Health Standards) (Wales) Regulations 1999(5);
“accredited institution” (“sefydliad achrededig”) means an institution accredited by the Higher
Education Funding Council for Wales under regulation 7;
“city college” (“coleg dinasol”) means a city technology college or a city college for the
technology of the arts;
“competent person” (“person cymwys”) means in a case where the recommending body is an
accredited institution, that institution, and in any other case it means the person approved by
the National Assembly;
“the Council” (“y Cyngor”) means the General Teaching Council for Wales;
“employment” (“cyflogaeth”) means employment under a contract of employment or the
engagement of a person to provide services otherwise than under a contract of employment
and references to being employed are to be construed accordingly;

(1) S.I. 1959/364 as amended by S.I. 1968/1281, 1969/1777, 1971/342, 1973/2021 and 1978/1144.
(2) S.I. 1982/106 as amended by S.I. 1988/542 and 1989/329.
(3) S.I. 1989/1319 as amended by S.I. 1989/1541, 1990/1561, 1991/1134, 1991/1840, 1991/2240 and 1992/1809.
(4) S.I. 1993/543 as amended by S.I. 1997/368, 1997/2679 and 1998/1584.
(5) S.I. 1999/2817(W.18) as amended by S.I 2002/1663 (W. 158), 2002/2938 (W. 279), 2003/140 (W.12), 2003/2458 (W. 240)

and revoked in part by S.I. 2004/1744 (W.183).
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“employment-based teacher training scheme” (“cynllun hyfforddi athrawon ar sail
cyflogaeth”) means the scheme referred to in regulation 8;
“foreign institution” (“sefydliad estron”) means any institution other than a United Kingdom
institution;
“further education institution” (“sefydliad addysg bellach”) means an institution which
provides further education and is maintained by a local education authority, or is within the
further education sector;
“the National Assembly” (“y Cynulliad Cenedlaethol”) means the National Assembly for
Wales;
“school” (“ysgol”) means a school maintained by a local education authority or a special school
not so maintained;
“specified standards” (“safonau penodedig”) means the standards applying as at the time of
assessment specified by the National Assembly as the standards required of persons who seek
to become qualified teachers;
“teaching” (“addysgu”) means carrying out work of a kind which is specified by regulations
made under section 133 of the Education Act 2002(6) and “to teach” is to be construed
accordingly; and
“United Kingdom institution” (“sefydliad yn y Deyrnas Unedig”) means an institution
established in the United Kingdom, other than one which is, or is affiliated to or forms part
of, an institution whose principal establishment is outside the United Kingdom, and includes
the Council for National Academic Awards.

(2)  A reference to an institution without qualification is a reference to a further education
institution or an institution within the higher education sector.

(3)  Any reference in these Regulations to —
(a) a numbered Schedule, is a reference to the Schedule bearing that number in these

Regulations;
(b) a numbered regulation, is a reference to the regulation bearing that number in these

Regulations;
(c) a numbered paragraph is a reference to the paragraph bearing that number in the regulation

or Schedule in which the reference appears; and
(d) a numbered sub-paragraph is a reference to the sub-paragraph bearing that number in the

paragraph in which the reference appears.

Revocations and transitional provisions

4.—(1)  The regulations mentioned in Part 1 of Schedule 1 are revoked to the extent specified
in that Schedule.

(2)  The transitional provisions mentioned in Part 2 of Schedule 1 are to have effect.

Qualified teacher status

5. Subject to regulations 11, 12, 13 and 14 of the 1999 Regulations, persons are qualified teachers
if —

(a) they are persons mentioned in paragraphs 2, 3 or 4 of Part 1 of Schedule 2, or

(6) The regulations in force at the time these Regulations were made were the Education (Specified Work and Registration)
(Wales) Regulations 2004, S.I. 2004/1744 (W.183).
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(b) they are persons mentioned in paragraphs 5 to 14 of Part 1 of Schedule 2 and have
received written notification from the National Assembly or the Council in accordance
with regulation 6.

Notification of qualified teacher status

6.—(1)  Persons mentioned in paragraphs 5 to 14 of Schedule 2 must be notified in writing by
the National Assembly or the Council that they are qualified teachers.

(2)  Subject to paragraphs (3) to (5), persons who receive written notification under paragraph (1)
are qualified from such date as the National Assembly or the Council may provide in the notification.

(3)  In the case of persons mentioned in paragraphs 9, 10, 12 or 13 of Schedule 2, the National
Assembly or the Council must not provide for such persons to be qualified teachers from a date prior
to the date on which the assessment referred to in those paragraphs is completed.

(4)  In the case of persons mentioned in paragraph 11 of Schedule 2, the National Assembly or the
Council must not provide for such persons to be qualified teachers from a date prior to the date on
which they completed the period of service as teachers licensed by the States of Guernsey Education
Council as specified in the statement of the States of Guernsey Education Council.

(5)  In the case of persons mentioned in paragraph 6, 7 or 8 of Schedule 2, the National Assembly
or the Council must provide for such persons to be qualified teachers from the date of qualification
as school teachers in Scotland or Northern Ireland.

Accredited Institutions

7.—(1)  The Higher Education Funding Council for Wales may accredit an institution as a provider
of courses or programmes of initial school teacher training.

(2)  The Higher Education Funding Council for Wales may only accredit an institution which
satisfies such criteria as may from time to time be specified by the National Assembly.

(3)  The Higher Education Funding Council for Wales may withdraw the accreditation of an
institution in accordance with such criteria as may from time to time be specified by the National
Assembly.

(4)  Before specifying any criteria under paragraphs (2) and (3) the National Assembly must
consult the Higher Education Funding Council for Wales.

Employment-based teacher training scheme

8.—(1)  The National Assembly may establish a scheme whereby persons who are or who have
been employed in a school or other educational institution except a pupil referral unit may become
qualified teachers.

(2)  A scheme established under paragraph (1) is to be known as an employment-based teacher
training scheme.

(3)  Such a scheme may make provision for the programme of training persons must undertake.
(4)  Such a scheme may make provision for persons who have successfully completed a

programme of professional training for teachers in any country outside the United Kingdom and
which is recognised as such a programme of training by the competent authority in that country to
be assessed by a competent person to determine whether they meet the specified standards without
undertaking further training.

(5)  Any person or body exercising a function by virtue of this regulation must have regard to any
guidance given from time to time by the National Assembly as to the exercise of that function.
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Amendment of the 1999 Regulations

9. In regulations 11, 12 and 13(1) of the 1999 Regulations, substitute for the words “a
qualified teacher in accordance with Schedule 3” the words “a qualified teacher in accordance with
regulation 5 of the Education (School Teachers' Qualifications) (Wales) Regulations 2004”.

Signed on behalf of the National Assembly for Wales under section 66(1) of the Government of
Wales Act 1998(7)

6th July 2004
D. Elis-Thomas

The Presiding Officer of the National Assembly

(7) 1998 c. 38.
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