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SCHEDULE

THE MODEL CODE OF CONDUCT

PART 1
INTERPRETATION

1.—(1) In this code —

“co-opted member” (“aelod cyfetholedig”), in relation to a relevant authority, means a person
who is not a member of the authority but who —

(a) is a member of any committee or sub-committee of the authority, or

(b) is a member of, and represents the authority on, any joint committee or joint sub-
committee of the authority,

and who is entitled to vote on any question which falls to be decided at any meeting of that
committee or sub-committee;

“meeting” (“cyfarfod’’) means any meeting —
(a) of the relevant authority,
(b) ofany executive or board of the relevant authority,

(¢) ofany committee, sub-committee, joint committee or joint sub-committee of the relevant
authority or of any such committee, sub-committee, joint committee or joint sub-
committee of any executive or board of the authority, or

(d) where members or officers of the relevant authority are present other than a meeting of
a political group constituted in accordance with regulation 8 of the Local Government
(Committees and Political Groups) Regulations 1990(1),

and includes circumstances in which a member of an executive or board or an officer acting
alone exercises a function of an authority;

“member” (“aelod”) includes, unless the context requires otherwise, a co-opted member;
“relevant authority” (“awdurdod perthnasol’”’) means—

(a) a county council,

(b) a county borough council,

(c) acommunity council,

(d) afire and rescue authority constituted by a scheme under section 2 of the Fire and Rescue
Services Act 2004(2) or a scheme to which section 4 of that Act applies,

(e) a National Park authority established under section 63 of the Environment Act 1995(3);
“you” (“chi”’) means you as a member or co-opted member of a relevant authority; and

“your authority” (“eich awdurdod’) means the relevant authority of which you are a member
or co-opted member.

(2) In relation to a community council, references to an authority’s monitoring officer and an
authority’s standards committee are to be read, respectively, as references to the monitoring officer
and the standards committee of the county or county borough council which has functions in relation

(1) S.1.1990/1553 as amended by S.I. 1991/1389; S.1. 1993/1339; S.I. 1998/1918; and S.I. 1999/500.
(2) 2004 c.2l.
(3) 1995c.25.


http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1990/1553
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1991/1389
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1993/1339
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1998/1918
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/1999/500
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/2004/21
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1995/25

Document Generated: 2024-05-12
Status: This is the original version (as it was originally made).

to the community council for which it is responsible under section 56(2) of the Local Government
Act 2000.



